Charly Zwemstra, Main Capital Partners: ‘Vinden van targets geen probleem’

Last modified: 20 juli 2023 15:31
Het snelgroeiende Main is binnen de softwaresector dé gespecialiseerde partij voor management-buyouts.

Main Capital Partners groeit, ook letterlijk, uit zijn voegen. Met nieuwe vestigingen in België en de Verenigde Staten, een aanstaande verhuizing van het Haagse hoofdkantoor, steeds meer enterprise software groepen in portefeuille, een snelgroeiend personeelsbestand en 2,1 miljard euro aan fondsen is de business booming. Charly Zwemstra, Managing Partner en Chief Investment Officer, licht toe. 

Het kan altijd mooier, groter, majestueuzer… Als we Charly Zwemstra (59) op het Haagse kantoor van Main Capital Partners spreken, vraagt hij aan het einde van het interview om ‘even mee te lopen naar ons toekomstige hoofdkwartier’. En dat is de monumentale villa aan Plein 1813 in de residentie. 

“In dit voormalige regeringsgebouw werkten destijds achtereenvolgens minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns en premier Joop den Uyl, er kwamen grootheden als de Amerikaanse president Roosevelt op bezoek, een pand met allure, aan het historische Plein 1813”, zegt Zwemstra vol trots en enthousiasme. “We moesten trouwens wel verhuizen, het huidige kantoor werd te klein. We werken nu in Nederland met 40 mensen, maar groeien door naar zeker 75 medewerkers.”

Groei lijkt sowieso het synoniem voor Main, en dat al heel lang. In 2003 richtte Charly Zwemstra, toen nog samen met een partner, Main op. Zwemstra, afkomstig van AlpInvest waar hij Head Global Tech was, liet zijn ondernemershart spreken en begon voor zichzelf in private equity. Met elk opvolgend jaar weer meer groei, soms met duizelingwekkende cijfers. 

Relevante maatschappelijke issues
“De softwarebedrijven waarin wij investeren, adresseren relevante maatschappelijke issues”, legt de Managing Partner en CIO uit. “Zoals het toegankelijk maken van onderwijs (Edutech, via Paragin), de zorgsector (middels Enovation, Avinty, SDB en het Zweedse Alfa), het bieden van oplossingen voor de publieke sector (xxllnc en het Duitse Mach AG) en digital security via Pointsharp, Read ID, Sivis (DE) en Oribi. En dan werken we ook nog aan governance, risk en compliance-oplossingen voor financiële instellingen met het Duitse bedrijf Cleversoft.” Met groepen als Assessio,(SWE) (talent management),Textkernel (AI search en matching) BCS en Perbility wordt ingespeeld op HR vraagstukken.

Main kende al kantoren in Den Haag, Stockholm en Düsseldorf met in totaal ca 60 werknemers en indirect in de onderliggende software groepen nog eens ca 7.500. Daar komen op korte termijn Antwerpen en Boston, aan de Amerikaanse oostkust, bij. “Boston is al voor een groot deel operationeel, ik ben daar zojuist nog geweest”, aldus Charly Zwemstra. “Wij zijn ervan overtuigd dat als je in een land of continent actief wil meespelen, je er ook fysiek aanwezig moet zijn. Veel van onze 35 enterprise software groepen in Nederland en de rest van Europa willen de Verenigde Staten in, willen daar add-on acquisities doen. En omgekeerd zijn er tal van Amerikaanse partijen die de overstap naar hier overwegen, want er gebeurt daar aan die andere kant van de Atlantische Oceaan van alles. Door de aanwezigheid van Main Capital Partners in Boston kunnen we al die partijen bedienen.”

Main Software 50 Benelux
Eén van de initiatieven waarmee Zwemstra en zijn team aan de weg timmeren, is de Main Software 50 Benelux; deelnemers kunnen checken hoe hun bedrijf scoort ten opzichte van andere succesvolle SaaS- en softwarespelers. Sinds 2012 melden zich elk jaar weer honderden bedrijven aan voor die Top 50, een ranking die wereldwijd nauwlettend wordt gevolgd door investeerders en strategische partijen. “Een plaats op deze ranglijst kan een enorme impact hebben, zo laten diverse track records zien, op de toekomst van een bedrijf”, zegt Charly Zwemstra. “Softwarebedrijven zijn de motor van de digitale economie. Onze ranking is gebaseerd op harde bedrijfsgegevens die worden gecontroleerd door de onafhankelijke onderzoeker Dialogic.”

Dit jaar organiseren wij ook de Main software 50 in Duitsland. Main organiseert veel cross border thematische events zoals het CTO event, waar CTO’s van software bedrijven de actuele thema’s bespreken. De strategie van Main is gericht op die lange termijn, value-added investment horizon en gaat voor succesvolle partnerships met oprichters en management teams. Om zo operationele en strategische waarde te creëren en grote en gezonde software groepen te bouwen die cross border opereren.

“Main is binnen de software sector de meest gespecialiseerde partij voor management buyouts en later-stage growth capital”, zegt Zwemstra. “We investeren louter in volwassen, winstgevende en groeiende software bedrijven in specifieke product-markets en die kansen willen benutten. En dat focussen op potentie, op duurzame groei, op een selectieve buy-and-build policy, op partnerships en internationale strategische keuzes doen we nu dus al bijna twintig jaar.”

Typische investeringen variëren initieel in range van 10 tot 50 miljoen euro, maar – zo benadrukt ‘grootkoper’ Main Capital Partners op de eigen website – “Wij zijn flexibel daar waar het vorm, grootte en structuur van onze investeringen betreft. Inclusief add on acquisities kunnen we tot ca 150 miljoen euro in een software groep investeren met ons hoofdfonds Main VII, Inclusief debt kunnen we dus overnametransacties van ca 250 miljoen euro doen.

Kansen en uitdagingen in onzekere tijden 
In het openingsdebat van de Private Equity Summit 2022, afgelopen mei bij KPMG, sprak Charly Zwemstra ten overstaan van 250 dealmakers en investeerders, vooral over kansen en uitdagingen in deze geopolitiek onzekere tijden. “Het vinden van targets zie ik in het licht van afnemende waarderingen nog positief in”, aldus de Managing Partner van Main tijdens de PE Summit, “54 procent van ons laatste fonds is al gealloceerd. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat wij alleen enterprise software doen en internationaal actief zijn, maar ik zie geen problemen op dit vlak. We hebben onlangs nog zes closings in één week gedaan.”

Bij de softwaregroepen die Main opbouwt, gaat het onder meer om bedrijven uit de healthcare sector, financieel administratief/ security, human resource en real estate/asset management. Stuk voor stuk branches die – mede door de Covid-19 pandemie én de mondiale onrust – groei of beweging laten zien. Alleen in het eerste halve jaar van 2022 deed Main Capital Partners 34 acquisities. Daarbij ging het om twaalf nieuwe platforms en 22 partijen die ondergebracht werden in bestaande portfolio bedrijven.

“Onze Market Intelligence & Performance praktijk is zeer sterk in bijvoorbeeld performance excellence”, weet Zwemstra. “We mogen ons dan ook gelukkig prijzen met Bram Kaashoek als Managing Director MI&PX. Bram werkte eerder 4,5 jaar voor Wolters Kluwer, waar hij de Digital Solutions Business Unit van de Nederlandse Legal & Regulatory Division leidde. De market intelligence & Performance intelligence expertise in SaaS oplossingen, portfolio management en internationale growth strategies is groot en wordt intensief ingezet bij onze software groepen.”

Topposities in returns
Met als resultaat topposities voor Main als het om returns gaat. Over zo’n spraakmakende exit: “We hebben de LOCATIQS Group verkocht aan Sogelink, een Franse leverancier van softwareoplossingen in infrastructuur, bouw en vastgoedbeheer. In de vier jaar van onze samenwerking verzesvoudigden de inkomsten van LOCATIQS. Onze investering hebben we met factor negen terugverdiend. Maar het gaat mij met dit voorbeeld niet eens om het geld. Wat veel meer telt, is het bewijs dat onze strategie werkt. En die consistentie in goede resultaten blijft mondiaal natuurlijk niet onopgemerkt.”

Waardoor Main bijvoorbeeld geen moeite heeft geld op te halen. Bij vermogende families in Nederland, Zwitserland, Engeland, de VS, Frankrijk en Scandinavië; bij grote pensioenfondsen in Duitsland, en Scandinavië, de Verenigde Staten en – recent – ook Nederland. “Wij zijn in het buitenland veel bekender dat hier in Nederland, daar – over de grens dus – ligt zo’n tweederde van onze exposure”, concludeert Charly Zwemstra. “Op meerdere internationale lijsten staat Main op de nummers 1 en 2 daar waar het returns betreft. Ik verwacht dat het huidige bedrag van 2,1 miljard euro in onze fondsen over een jaar gegroeid is tot drie miljard. En over drie jaar hebben we 5,5 miljard euro in beheer.”

‘Nu moeten we er harden voor werken’
Kanttekening: waar intekening op al die Main fondsen vroeger binnen de kortste tijd bereikt of zelfs overboden werd, moet er nu harder voor worden gewerkt. “Zo zijn we nu voor ons nieuwe Growth Equity I fonds, 200 miljoen euro, aan het ophalen. Dat gaat zeker lukken, maar niet meer zo razendsnel als bijvoorbeeld vorig jaar, toen we binnen drie maanden 1,2 miljard euro – er was zelfs voor 300 miljoen óvertekend – ophaalden”, aldus Zwemstra.

De Managing Partner van Main heeft bij acht portfoliobedrijven zitting in de Raad van Commissarissen en/of de Non-Executive Board. Bij onder meer Enovation, vier jaar geleden voor ruim 100 miljoen euro gekocht, is hij chairman. “Prachtig bedrijf, dat bijdraagt aan betere netwerk- en digitale zorg door het effectief verbinden van zorgorganisaties, zorgprofessionals en patiënten via uitwisseling van medische gegevens. Ik zat vier jaar geleden tijdens mijn vakantie onder de Italiaanse olijfbomen, toen ik met onze Amerikaanse investeerder overleg voerde. We kochten Enovation vervolgens voor 100 miljoen euro. Ja, ik ben altijd online…”

‘Niet teveel op adviseurs leunen’
Zwemstra omschrijft de cultuur binnen Main Capital Partners als pragmatisch, als snel. “En niet teveel leunen op adviseurs. Wij rekruteren eigenlijk alleen onder jonge mensen – net van de universiteit of maximaal vijf jaar aan het werk. Die hier vervolgens in een enorme leercurve belanden.” 

Of bij die werving – vanwege de onstuimige groei verwacht Main Capital Partners op termijn 35 nieuwe collega’s te willen aanstellen – diversiteit & inclusiviteit een rol speelt? “Natuurlijk proberen we daar invulling aan te geven. Onder analisten en associates zijn al veel vrouwen, die moeten in de loop der tijd zelf boven komen drijven. Maar stel; je laat een vrouw en een man diezelfde case maken. En stel, die man blijkt veel beter… No way dat ik dan die vrouw aanneem, kwaliteit en grondhouding is bij ons altijd doorslaggevend.”

Waarbij Charly Zwemstra in één adem benadrukt dat Main sociale en maatschappelijk waarden en doelstellingen hoog in het vaandel heeft. Zo wordt er met hoge scholen samengewerkt in het Main Social Institute om de IT-studie voor jongeren uit kansarme gezinnen te betalen. “Slimme jongens en meisjes met die drive, met die motivatie”, zegt Zwemstra. “Naast HBO-instellingen praten we ook over samenwerking met universiteiten. Dit project is tevens bedoeld voor andere ‘goede doelen’. Já, als Main Capital Partners willen we iets teruggeven. En já, het is voor ons óók een win-win situatie. Want als die jongeren zijn afgestudeerd, kunnen ze – als ze dat willen – bij onze portfoliobedrijven of bij ons aan de slag.”

Drs. H. Charly Zwemstra
Functie: Managing Partner & Chief Investment Officer Main Capital Partners.
Leeftijd: 59 jaar.
Woonplaats: Den Haag.
Gezin: Getrouwd met Corinne, vijf dochters.
Hobby: Tennis, schaken
Dé vakantie: Omgeving van Santa Barbara, Californië, Verenigde Staten.
Favoriete film/serie: ‘Succession’, HBO, over opvolgingsproblemen van een Amerikaanse mediamagnaat.
Laatst gelezen boek: “Het leven moet geleefd en niet gelezen worden… Maar ik lees natuurlijk wél rapporten en financiële kranten als The Economist, The Financial Times en Het Financieele Dagblad.”
Muziek: “Minder klassiek, meer modern.” Of Queen er tussen in!
Auto: Mercedes-Benz E350. 

Dilemma’s, kansen, risico’s

Beslissingen door iederen gedragen of snel besluiten?
“Beslissingen door bepaalde groepsleden samen nemen.”
Digitale jongeren of tellen seniors nog mee?
“Seniors tellen zeker mee, maar jongeren brengen vernieuwing en digitale skills.”
Wendbaar en agile of altijd eerst die wet- en regelgeving?
“Aan dat laatste komen we niet, maar onze cultuur is agile en pragmatisch.”
Mensen dwingen met nieuwe situaties om te gaan of bespreken wat het beste is?
“Een open dialoog, maar tegelijkertijd wel snel knopen doorhakken.”
Bedrijfscultuur veranderen of sleutelfiguren met specifieke kennis per se behouden?
“Hier niet disruptief. Dus bij de portfoliobedrijven die sleutelfiguren absoluut behouden.”
Ondernemerschap bij iedereen stimuleren of alleen bij een selecte groep?
“Bij die selecte groep. Wij nemen sowieso alleen ondernemende types aan…”
Compliance steeds belangrijker of juist belemmerend?
“Wordt steeds belangrijker, maar vergt veel tijd en aandacht van onze backoffice en externe partijen.”
Risico’s durven nemen of kost wat kost uitgelijders voorkomen?
“Beide. We voorkomen uitglijders, maar je wil natuurlijk wel rendement halen en dus niet te lang wachten met besluiten nemen.” 
   

Related articles