Macron op ramkoers met Nederland en Scandinavië over overnameregels

De Franse president en voormalig M&A-bankier Emmanuel Macron ligt op ramkoers met Nederland en andere EU-lidstaten met zijn oproep voor Europese regels voor bescherming tegen buitenlandse overnames. Dat schrijft de Financial Times (FT).

Volgende week komen Europese leiders in Brussel bijeen om te bespreken welke maatregelen worden genomen om Europese bedrijven te beschermen tegen buitenlandse overnames. De FT heeft een conceptvoorstel ingezien waarin staat dat er maatregelen worden besproken om “buitenlandse investeringen te weren om risico’s voor de nationale veiligheid te voorkomen.” 

Chinese overnames met staatssteun
De Franse president Macron, voorheen werkzaam bij zakenbank Rothschild, is voorstander voor een Europees mechanisme om ongewenste overnames in strategisch belangrijke sectoren te voorkomen. Hiermee wil de Franse president onder andere voorkomen dat Chinese bedrijven met staatssteun Europese technologiebedrijven kopen. Ook Duitsland en Italië staan achter de plannen. 

Scandinavische landen, de Baltische Staten én Nederland hebben bezwaren ingediend toen het conceptvoorstel rondging, aldus de FT. Volgens een diplomaat “There was a fair amount of pushback”. Landen willen voorkomen dat de EU protectionistisch reageert in reactie op het economisch nationalisme van de Amerikaanse president Trump. 

De krant noemt de opstelling van Nederland opvallend. Het heeft bezwaren tegen de Europese regulering, maar werkt wel aan maatregelen om buitenlandse overnames van Nederlandse bedrijven tegen te gaan. 

Lees ook:
Internationale vermogensbeheerders tegen bedenktijd overnames
McKinsey-partner en voormalig Merrill Lynch-dealmaker lobbyen voor plan Kamp
Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie eens met Kamp
Kamp met M&A-experts in gesprek over bedenktijd overnames

 

Gerelateerde artikelen