Jan Bennink en Third Point dwingen Nestlé tot verkoop L’Oreal

Het activistische hedgefonds Third Point heeft een belang van omgerekend meer dan 3 miljard euro gemeld in de Zwitserse voedingsmiddelengigant Nestlé. Met de deelneming van ruim 1 procent wil het investeringsbedrijf van de Amerikaan Daniel Loeb de Zwitsers onder meer bewegen om uit cosmeticaproducent L'Oreal te stappen.

Nestlé heeft nu nog ongeveer 23 procent van L'Oreal in handen. Third Point wil dat dit belang wordt verkocht. Ook pleit de investeerder voor het doorvoeren van verbeteringen bij Nestlé zelf en het instellen van bepaalde doelstellingen voor de winstgevendheid, zo is in een brief naar buiten gebracht.

De maker van bijvoorbeeld babyvoeding en chocolade kampt de laatste tijd met afzakkende groei in opkomende markten en grote prijsdruk in de meer ontwikkelde landen. Daarbij vragen consumenten tegenwoordig steeds meer om verse, gezondere producten.

Overname-CEO Jan Bennink adviseert Third Point
Nesté is het grootste bedrijf van Europa en Third Point zet hoog in met zijn eisen. Daarbij wordt de activistische belegger bijgestaan door een Nederlandse adviseur: Jan Bennink, voormalig topman en verkoper van babyvoedingsbedrijf Numico en koffiebedrijf Douwe Egberts. Volgens Third Point heeft Bennink naast zijn adviserende rol zelf ook aandelen Nestlé gekocht.

Het hedgefonds zorgde vorige week in Nederland ook al voor reuring, volgens The Times zou het tevens Philips in het vizier hebben. De Britse krant schreef dat de investeerder een miljardenpositie zou willen opbouwen in Philips, voorafgaand aan een activistische campagne. Mogelijk mikt Third Point bij Philips op een verbetering van de operationele prestaties, die nogal teleurstellend zouden zijn. Philips en Third Point wilden geen commentaar geven op de zaak.

Bron: ANP

Lees ook: 
Lazard, Linklaters, Centerview, Morgan, UBS en Deutsche adviseren bij afgeketste overname Unilever
Lazard, Stibbe, Allen & Overy, Freshfields en Clifford Chance bij overname Jacobs door Douwe Egberts
 

Gerelateerde artikelen