Is de nieuwe nichemarkt in de energie al rijp voor consolidatie?

Laatst gewijzigd: 26 maart 2024 11:45
Meer dan honderd bedrijven voor wind- en zonne-energiebedrijven erbij.

Nieuwe energiebedrijven in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData. Vooral bedrijven in zonne-energie gaan door het dak. Afgelopen jaar kwamen er 130 bij: een stijging van negentien procent.

Dat blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData.

Deze groei blijft niet onopgemerkt bij investeerders. Zo staken investeerders afgelopen najaar 29 miljoen euro in het Arnhemse zonnefoliebedrijf HyET Solar. Een groep bedrijven maakte vorig jaar bekend 900 miljoen euro te steken in Nederlandse fabrieken voor zonnepanelen.

De opkomst van energiebedrijfjes blijft niet beperkt tot Nederland. In Spanje stak Leonardo di Caprio vijftig miljoen in een bedrijf voor zonne-energie van een Nederlandse ondernemer.

In 2022 steeg de energieproductie uit zonnestroom met 46 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit komt vooral door het gebruik van nieuwe zonnepanelen.

Dit zien we terug in het aantal bedrijven in deze duurzame sector. Het aantal zonne-energiebedrijven is de afgelopen tien jaar gestegen van 155 naar 855. In 2023 schreven 130 nieuwe bedrijven zich in bij de KvK. Het aantal windenergiebedrijven steeg met elf procent: van 515 naar 570.

Tot 2020 waren er meer bedrijven voor windenergie dan voor zonne-energie, maar die laatste groep is bezig aan een flinke inhaalslag. Op dit moment zijn er 855 zonne-energiebedrijven.

Gerelateerde artikelen