Investeerders steken 29 miljoen in zonnefoliebedrijf HyET Solar

Het Arnhemse bedrijf wordt gewaardeerd op 100 tot 110 miljoen euro.

HyET Solar heeft een investering van 29 miljoen euro binnengehaald. Dat meldt het FD.

Vastgoedorganisatie ­N­ewomij en een anoniem familiebedrijf stapten in mei al in voor ongeveer de helft van het bedrag. Staatsfonds Invest-NL verstrekt de rest nu als risicodragende lening. Bij de investeringsronde kreeg de onderneming een waardering van 100 miljoen tot 110 miljoen euro.

HyET Solar maakt folie van een paar millimeter dik dat zonne-energie kan opwekken. Het materiaal is veel lichter en minder weerspiegelend dan reguliere zonnepanelen. Tankopslagconcern Vopak stapte jaren geleden in het bedrijf en gebruikt de folie op de terminals. Normale panelen kunnen daarvoor niet gebruikt worden omdat ze te zwaar zijn.

Ook voor de masten van windturbines, daken van distributiecentra of bij vliegvelden is de zonnefolie geschikt, zegt Rombout Swanborn, CEO van HyET Solar. Het Australische energiebedrijf FFI en de Utrechtse investeringsmaatschappij Teslin stapten de afgelopen jaren ook al in het bedrijf.

Met deze laatste financieringsronde wordt de eerste, kleinschalige fabriek in Arnhem afgemaakt. Het orderboek zit vol. Ook zijn er plannen voor een veel grotere fabriek, die Swanborn binnen twee jaar wil financieren met een beursgang in Amsterdam.

Lees ook: Nieuwe investeringsvisie nodig voor energietransitie: ‘veel private equity-fondsen vast op veilige eilandje’

Gerelateerde artikelen