Groep bedrijven wil bijna 900 miljoen voor Nederlandse zonnepanelen

De circulaire zonnepanelen van eigen bodem moeten de afhankelijkheid van China verkleinen.

Een groep bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen wil binnen enkele jaren meerdere fabrieken voor zonnepanelen in Nederland bouwen. Voor dit "ambitieuze" plan vragen ze 312 miljoen euro aan overheidsinvesteringen uit het Nationaal Groeifonds, meldt het samenwerkingsverband SolarNL. De zonnepanelen van eigen bodem moeten de afhankelijkheid van China verkleinen, betogen de deelnemers.

De groep bestaat onder andere uit onderzoeksinstituut TNO, de Hogeschool van Amsterdam en zonnepanelenproducenten als Solarge, Exasun en Energyra. Daarnaast maakt een dochteronderneming van elektrische-autofabrikant Lighthyear, die onlangs geplaagd werd door een faillissement, deel uit van het consortium.

De samenwerkende bedrijven willen dat de fabrieken uiteindelijk circulaire zonnepanelen gaan maken. Dat betekent dat materialen en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt moeten worden. Daarnaast hopen de bedrijven en organisaties dat de zonnepanelen van Nederlandse makelij toepasbaar worden op daken die nu nog niet geschikt zijn voor standaardpanelen, zoals van voertuigen.

Door zonnepanelen in Nederland te maken, hoopt het samenwerkingsverband de afhankelijkheid van China te verkleinen. Nu komt nog 97 procent van de zonnepanelen in Nederland uit het Aziatische land. SolarNL vindt het geen goede zaak om zo afhankelijk te zijn van buitenlandse regimes voor de eigen duurzame energievoorziening. Het consortium wil dan ook dat de volledige productieketen voor zijn zonnepanelen binnen Europa blijft.

SolarNL verwacht voor het project in totaal 898 miljoen euro nodig te hebben. Naast de investering uit het Groeifonds mikt het consortium op nog eens 181 miljoen euro aan overige publieke investeringen. Daarnaast moet 586 miljoen euro van private investeerders komen.

Het vorige kabinet zette het Nationaal Groeifonds op om te kunnen investeren in projecten die de economie van Nederland op de lange termijn groei opleveren. In totaal gaat het om twintig miljard euro aan geld om te investeren tussen 2021 en 2025.

(ANP)
 

Gerelateerde artikelen