Top Intertrust loopt leeg

De exodus uit de top van Intertrust houdt aan. Na CEO David de Buck en uitvoerend directeur Dick Niezing stapt ook Maarten de Vries op. De Vries verkast per direct naar verf- en chemiebedrijf AkzoNobel.

Hij was amper een jaar in dienst van Intertrust, maar nu al verlaat Maarten de Vries zijn post als hoogste financiële man bij het geplaagde trustkantoor. De Vries staat bepaald niet bekend als een jobhopper. Voor Intertrust bracht hij meer dan 25 jaar door bij Philips in verschillende functies, onder meer als topman van TP Vision. Van 2011 tot 2016 was hij CFO bij TNT Expres, dat in die periode overgenomen werd door het Amerikaanse FedEx. Bij AkzoNobel vervangt De Vries CFO Maëlys Castella die onlangs haar taken neergelegde.  

De ‘stevige volvo’, zoals topman David de Buck Intertrust vorig jaar in M&A Magazine noemde, is plots stuurloos. Ook De Buck kondigde onlangs aan te zullen opstappen, evenals uitvoerend directeur Dick Niezing. Beiden nemen in januari afscheid van het Amsterdamse bedrijf dat vennootschappen opzet en beheert voor multinationals die belastingen willen ontwijken. Ook doet het bedrijf de administratie voor fondsen voor buitenlandse investeerders in de Nederlandse vastgoed- en hypotheekmarkt.

Personeelverloop
Na vorig jaar als eerste internationale trustkantoor naar de beurs te zijn gegaan, bevindt Intertrust zich momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Eenmaal in de schijnwerpers heeft de financiële dienstverlener, die in tientallen landen actief is, te maken met tegenvallende omzetcijfers wat voor de zomer resulteerde in een lagere winstverwachting voor het hele jaar. Intertrust dacht dat de onderliggende omzet dit jaar met 3,5 procent zou toenemen, waar eerder nog werd gerekend op 4 à 5 procent groei.  Belangrijkste tegenvallers zijn lagere productiviteit, slechte marktomstandigheden en hoge IT-kosten, zo schrijft Het Financieele Dagblad.

De zalmroze krant wist tevens te melden dat de Nederlandse tak de voornaamste oorzaak is van de tegenvallende resultaten. Een hoog personeelsverloop is deels het gevolg, waardoor de productiviteit afneemt. Er wordt veel gewerkt met uurtje-factuurtje: minder mankracht betekent dus minder uren schrijven.

Een precieze oorzaak voor het personeelsverloop kon De Buck destijds niet geven. Hij gaf de teleurstelling over de lagere bonussen als een mogelijke reden. Om welke aantallen het gaat is overigens niet bekend. Eind vorig jaar werkten ongeveer 450 van de 2400 werknemers in Nederland. 

Lees ook:
AkzoNobel heeft nieuwe CFO binnen

 

Gerelateerde artikelen