Internationale bankiers willen niet naar Amsterdam

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:10
Nu de Brexit nadert, strijden Europese steden zoals Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Brussel om bedrijven, organisaties en ‘financiële dienstverlening’ aan te trekken.

Nadat de AFM op 29 oktober claimde dat Nederland (Amsterdam) het nieuwe financiële centrum van Europa zal worden, heeft Intelligence Group becijferd of Nederland en Amsterdam voldoende aantrekkelijk zijn om het financiële talent aan te trekken dat de bedrijven nodig hebben. De resultaten geven niet meteen een gunstig beeld:

Van alle Europese financiële professionals die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening, staat Amsterdam op de 27 ste voorkeurspositie wereldwijd. Wanneer alleen naar de Europese steden wordt gekeken, staat Amsterdam op de 11 de Een kleine 3 procent noemt Amsterdam als voorkeursstad. Parijs staat op nummer 1 en heeft de voorkeur van 21 procent van de financiële professionals.

Wanneer we inzoomen op hoogopgeleide professionals uit de UK die werken in de financiële sector, zien we dat Amsterdam populairder is. Wereldwijd staat Amsterdam dan op de 9 de plek en in Europa op de vierde plek, na Parijs, Berlijn en Zurich.

Wanneer het gaat om het aantrekken van internationaal talent is Amsterdam ook voor professionals uit de financiële sector uit de UK aantrekkelijker dan Nederland. Nederland staat wereldwijd op de 9 de plek en in Europa op de 5 de plek na Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Spanje

In het gevecht om bedrijvigheid tussen Europese hoofdsteden om de financiële kroonjuwelen van de Brexit wordt meestal weinig rekening gehouden met de voorkeuren en internationale mobiliteit van financiële professionals. Dit is een bijzonder fenomeen aangezien er zeer grote tekorten zijn (war for talent) met name ook in het aantrekken van internationaal financieel talent. Het kennen van de voorkeuren van Europees arbeidsmarkttalent is essentieel om straks die bedrijven te voorzien van de nodige mensen. Predictive analytics en (big) data gaan daarbij een belangrijke rol spelen. En zoals het zich nu laat aanzien, staan Amsterdam en Nederland daarin absoluut niet heel hoog genoteerd, zoals eerder ook al bleek uit het feit dat veel medewerkers van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) niet mee wilden naar Amsterdam nadat de verhuizing werd aangekondigd.  

“Amsterdam en met name Nederland hebben een groot charmeoffensief nodig om talent te winnen en aan te trekken op de internationale arbeidsmarkt. Op dit moment is zelfs België aantrekkelijker. Er is werk aan de winkel, want op dit moment zou de aantrekkingskracht van Nederland op de internationale arbeidsmarkt weleens de achilleshiel kunnen zijn om bedrijvigheid langdurig aan te trekken”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group en eigenaar van het Europees Recruitment Dashboard

Gerelateerde artikelen