Houthoff Buruma timmert aan de weg als IPO-kantoor

Jetty Tukker maakte vorig jaar de overstap naar Houthoff Buruma om de ECM-praktijk te versterken. Een succesvol beursjaar lonkt. “De beperkte groep advocatenkantoren die beursgangen begeleidt kent drukke tijden.”

Sinds de overstap afgelopen augustus van Allen & Overy naar Houthoff Buruma heeft Jetty Tukker al drie beursgangen begeleid. Bij de IPO's van mobiele aanbieder Digi Communications, bouwbedrijf VolkerWessels en onlangs ook pizzaketen DP Eurasia was Tukker nauw betrokken.

Premium listing
Naar aanleiding van de laatste beursgang neemt M&A-redactie de hoorn van de haak en belt met Tukker. DP Eurasia, een franchiseonderneming van de Amerikaanse pizzaketen Domino’s Pizza, verkoopt de rijk belegde pizza’s met luchtige bodem in 571 restaurants in Turkije, Rusland, Azerbeidzjan en Georgië. Domino's Pizza kent een jaaromzet van een slordige 11 miljard euro. DP Eurasia is pizza-marktleider in Turkije, Azerbeidzjan en Georgië. Het enige dat nog ontbrak was een beursnotering, die er op 3 juli kwam in Londen. Deze premium listing, die aan de hoogste standaarden op gebied van corporate governance en regelgeving moet voldoen, werd afgelopen week met succes afgerond. DP Eurasia kreeg bij de introductie op de London Stock Exchange een waarde van 291 miljoen pond opgespeld.

De Amerikaanse joint bookrunners Morgan Stanley en Citigroup trokken er op uit om het boek gevuld te krijgen. Jetty Tukker was met haar team, bestaande uit Emma Schutte en notarissen Martine Bijkerk en Kyoko Tollenaar, een van de naaste adviseurs van DP Eurasia. Sinds de kick-off in Istanboel afgelopen januari hebben de vier vrouwelijke juristen het bedrijf zes maanden intensief bijgestaan. Via advocatengigant Dentons, de andere juridisch adviseur, is Houthoff bij de transactie betrokken geraakt.

Nederlandse holding
Omdat DP Eurasia geregistreerd staat als Nederlandse holding verrichtte het team van Tukker belangrijk werk voor het bedrijf op het gebied van Nederlands recht. Voor het bedrijf geldt ook de Nederlandse Corporate Governance Code en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moest het prospectus goedkeuren. Belangrijke onderwerpen als de benoeming en contracten van uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders en het beloningsbeleid werden daarnaast onder de loep genomen. Nadat alle plooien waren gladgestreken, kwamen de Britten er aan te pas. DP Eurasia kende ook nog twee verkopende entiteiten die in Nederland geregistreerd staan. Kortom, er was veel werk aan de winkel voor Tukkers team.

De invloedrijke rol van grootaandeelhouder Turk Ventures Advisory Limited (Turkven) en de Turkse pizza-ondernemer Aslan Saranga maakte volgens Tukker de transactie bijzonder. “Sinds 2010 heeft Turkven veel geïnvesteerd in DP Eurasia en de onderneming met de nodige financiën en kennis laten groeien”, vertelt Tukker. Onder de vleugels van de twee aandeelhouders expandeerde de onderneming vanaf 2010 met gemiddeld 68 restaurants per jaar. De beursgang kwam op het juiste moment. “De beursgang biedt ruimte voor verdere groei en is een perfecte exit-mogelijkheid voor Turkven.”

Zichtbaarheid
Gevraagd waarom Houthoff lange tijd minder werd gezien als een prominent IPO-kantoor, zegt Tukker dat veel van het ECM-werk dat het kantoor verzet minder zichtbaar is op de Nederlandse markt. "Het betreft regelmatig Nederlandse NV's met een notering in het buitenland of buitenlandse ondernemingen met een notering aan Euronext Amsterdam", zegt Tukker. Zo ging het Roemeense Digi Communications (eveneens met een Nederlandse topholding) niet in Nederland naar de beurs, maar in Boekarest.

“Ik ben vorig jaar naar Houthoff gegaan om actiever met het ECM-werk aan de slag te gaan”, zegt Tukker. Met de drie beursgangen in de eerste helft van 2017 timmert ze met Houthoff hard aan de weg. "Mogelijk komen daar het komende jaar nog twee mooie bedrijven bij. Er is veel te doen voor de beperkte groep advocatenkantoren die beursgangen begeleidt."

Lees ook:
Tandem Houthoff Buruma – Deloitte doet meeste buyside-deals
Verkoop vs. beursgang – dual track is here to stay

Gerelateerde artikelen