Gwen Stefani zingt niet voor Nederlandse investeerder

Zangeres Gwen Stefani was onlangs op een feestje. Er stonden kamelen op het strand, een Venetiaanse gondelier in het zwembad, een taart in de vorm van een Chinese tempel en om middernacht zong Gwen ‘happy birthday’ voor 70-jarige Blackstone-oprichter Stephen Schwarzman. Een mooi feest, maar volgens financial times columnist John Gapper een sterk signaal van een overhitte markt. Het vorige feestje van Schwarzman - in 2007 - werd gevolgd door de grootste na-oorlogse economische crisis.

Hij was, net als vele Nederlandse private-equitymanagers, op de SuperReturn-bijeenkomst in Berlijn. Gapper: “Een ‘volgepropt feest dat ieder moment kan ontploffen, vol zelfingenomen financiers met dure pakken, verslaafd aan goedkoop krediet en hoge dividenden. Run for the exits!”

Deze ‘kredietverslaafde financiers’ worden steeds brutaler, en klopten onlangs op de deur van Paul Polman van Unilever. Die viel van zijn stoel van verbazing en trok alles uit de kast om de overname te bestrijden. De kans dat het daar bij blijft is klein, want de geldkraan voor private-equity blijft stromen. Vorig jaar hebben West-Europese fondsen 53 miljard dollar opgehaald, 16 procent meer dan vorig jaar, aldus recent onderzoek van Bain. Ondertussen schieten de multiples omhoog. 

En wat doet de Nederlandse investeringsmanager? Helemaal niets. De stilte van de Nederlandse investeerders is oorverdovend. De redactie van de M&A Database ziet alleen maar kleine deals langskomen. Dat was vorig jaar wel anders. Toen bestormden Nederlandse investeerders de markt. Gilde, Parcom en ABN AMRO Participaties waren druk bezig met de delisting van TenCate. Reesink werd van de beurs gehaald door Gilde en meerdere investeerders stonden in de rij voor onderdelen van de V&D. 

De private equity teller in M&A Insight staat op 37 miljoen euro in de eerste twee maanden van dit jaar. Trekken we deze lijn door, dan kom je op een magere 1,5 miljard euro . In 2016 was dat nog 7,7 miljard en in 2015 13,7 miljard. 

 

De Nederlandse investeerder wacht tot de storm overwaait en de multiples weer tot bedaren komen. Dat klinkt verstandig, maar de Braziliaanse corporate raiders trekken zich daar niets van aan en pakken wat ze pakken kunnen. De kruimels blijven over.

Deze column stond op het programma van de M&A en NVP Lenteborrel op 9 maart bij ABN AMRO. Private-equitymanagers komen weer bijeen tijdens het Private Equity Summit op 7 juni.

Gerelateerde artikelen