Private equity verliest marktaandeel aan corporates

Private-equitybedrijven (PE) verliezen marktaandeel aan strategische kopers. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Bain & Company. PE deed in 2016 minder overnames en maakte minder exits. De multiples voor buy-outs schieten omhoog en er is meer dry powder dan ooit.

Buy-out gerelateerde investeringen liepen terug in 2016: wereldwijd daalde de waarde van de transacties met 14 procent en het aantal met 18 procent ten opzichte van 2015. In Europa was er sprake van een mildere terugloop: het aantal transacties daalde met 11 procent en de waarde was 10 procent lager. In de Benelux liep het dealvolume (aantal deals) met 23 procent harder terug. Een combinatie van hoge waarderingen en stevige concurrentie – met name door een toename in corporate M&A – maakte het lastiger voor PE fondsen om transacties te sluiten en hun beloofde rendement te behalen.  

In 2016 daalden buy-out gedreven exits wereldwijd met 23 procent in waarde en 19 procent in aantal ten opzichte van 2015. Het recordniveau van 2014 werd bij lange na niet meer gehaald. Maar met een totale verkoopwaarde van 328 miljard US dollar op 984 deals wereldwijd is 2016 nog steeds het vierde beste jaar ooit. De daling is volgens Bain geen afspiegeling van een verslechterd verkoopklimaat, maar werd met name gedreven door een schaarste in de pijplijn van deals die klaar zijn voor een exit.
 
Recordbedrag dry powder en hoge multiples
In het derde kwartaal van 2016 stegen multiples voor buy-outs naar een gemiddelde van maar liefst 10,9x EBITDA voor deals in de VS. Doordat het investeren van kapitaal lastig is, in combinatie met de groeiende populariteit voor private equity als beleggingscategorie hebben geleid tot een recordbedrag aan gecommitteerd maar nog niet geïnvesteerd kapitaal (ook wel dry powder genoemd), nu in totaal goed voor 1,5 biljoen US dollar verspreid over alle PE fondsen wereldwijd, waarvan 534 miljard betrekking heeft op gerichte buy-outs. West-Europa noteerde 53 miljard dollar aan fondsenwerving; een stijging van 16 procent ten opzicht van 2015. Wereldwijd hebben investeringsmaatschappijen 589 miljard dollar kapitaal opgehaald, slechts twee procent minder dan in 2015. Dit resultaat is mede te danken aan de opkomst van elf mega buy-out fondsen – oftewel fondsen die meer dan 5 miljard dollar binnen haalden. 
 
Geld blijft langer liggen
De opgehaalde miljarden blijven langer liggen. De periode tussen het committeren en het investeren van kapitaal is met gemiddeld 3,3 jaar in Europa een stuk korter dan de 4,3 jaar in Noord-Amerika. Met de afronding van vrijwel alle transacties van vóór de financiële crisis, vormen investeringsmaatschappijen zich naar een nieuwe standaard met langere looptijden van ongeveer 5 jaar – waar het historisch gemiddelde wereldwijd voorheen rond 3,5 tot 4 jaar lag. Bain verwacht dat deze trend zich voortzet op de middellange termijn als gevolg van de hoge prijzen en de tijd die nodig is voor het doorvoeren van operationele verbeteringen.

Uit het onderzoek blijkt dat veel private-equity-investeerders zicht zorgen maken over de snelle groei van de fondsen. Zij vrezen dat de industrie het moordende tempo van de fondsenwerving niet veel langer zal kunnen volhouden. 

Private-equitymanagers komen donderdag 9 maart bijeen tijden de M&A en NVP Lentebijeenkomst

 

Related articles