Gezocht: durfkapitaal voor robots in de bouw

De robotisering in de bouw komt eraan, maar gebrek aan durfkapitaal staat een snelle innovatie in de weg. Daardoor loopt de de robot in de bouw hier achter ten opzichte van die bij Duitse en Zwitserse bedrijven.

Dat meldt ABN AMRO in een nieuw rapport over de markt voor bouwrobots. Het gaat onder meer om drones, slooprobots en 3D-printers. Volgens ABN AMRO zal de bouw tot 2030 waarschijnlijk zo'n 306 miljoen euro in robots investeren. Het aantal bouwrobots zou dan jaarlijks met 14 procent groeien. 

Er wordt al veel gebruik gemaakt van slooprobots maar nog niet van constructierobots. Het toepassen van drones zou wel snel kunnen toenemen. Die robotisering is essentieel vanwege het tekort aan personeel, de woningnood en de energietransitie.

Dat de Nederlandse bouw achter loopt komt volgens ABN AMRO niet alleen door een tekort aan durfkapitaal. Het verschil komt ook voort uit de kleinere schaalgrootte van Nederland en de behoudendheid van bouwondernemers. 

Toch is een technologische impuls nodig. De komende jaren moeten enorme hoeveelheden woningen worden gebouwd, om het tekort terug te dringen. Daarnaast moeten veel woningen worden verbouwd vanwege de energietransitie.

Tegelijkertijd neemt het aantal vakkrachten in de bouw af. Volgens ABN AMRO is op dit moment 23 procent van de vacatures onvervulbaar. Robots moeten een bijdrage leveren aan het oplossen van de personeelstekorten. Ook verlagen ze de zogenoemde 'faalkosten' omdat ze minder uitvoeringsfouten maken dan mensen.

Gebruik van robots zou ook leiden tot minder materiaalgebruik en minder afval. "Met 3D-printers zijn bijvoorbeeld vrije vorm-ontwerpen mogelijk voor veel lichtere, maar even stevige bouwconstructies. Dit vereist minder materiaal", stelt de bank. 

"Dit geldt ook voor robots die in een fabriek gebouwonderdelen vervaardigen, ook wel bekend als 'prefab'." Daardoor is er minder transport nodig en minder werk op de bouwplaats, waardoor de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof lager is.

Lees ook: Sectoranalyse Bouw: industrieel bouwen plaveit het pad voorwaarts

Gerelateerde artikelen