‘Geen langdurige crisis’

Arne Grimme, Head M&A en partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, over wat in 2019 komt.

De verkoop van Stage Entertainment – het bedrijf van Joop van den Ende en CVC – dat in Amerikaanse handen kwam (Advance Publications, de eigenaar van Vogue en Vanity Fair), was een prachtige transactie in 2018. De meeste aandacht kreeg wellicht de verkoop van HEMA aan investeringsmaatschappij Ramphastos van Marcel Boekhoorn. Samen met collega Klaas de Vries adviseerde Arne Grimme de koper.
“Ik kreeg eigenlijk een tweede kans,” lacht hij. “Want afgelopen voorjaar traden we op voor het in Brussel gevestigde Core Equity.” Uiteindelijk liep de voorgenomen aankoop door de Belgen spaak, vooral vanwege de lastige relatie met de franchisenemers en dreigende rechtszaken.

Op herhaling

Dus mochten we op herhaling, toen ons kantoor voor Marcel Boekhoorn optrad,” vervolgt Grimme. “Het was heel fijn dat de deal werd afgerond, dat HEMA weer in Nederlandse handen komt. Oer-Hollands, prachtig merk, bij iedereen bekend, iconisch bedrijf… En gelukkig nu eens geen private-equitypartij, maar een echte ondernemer met vermindering van schuldenlast en investeren in de winkels voor ogen. Deze transactie was ook heel bijzonder omdat Lion Capital al jaren van HEMA af wilde, maar het de Angelsaksische investeerders telkens niet lukte.”

Lees meer M&A Trends 2019:
Bastiaan Vaandrager: Dealomgeving minder competitief'
Ruben Tros: 'Veel deals in IT-sector'
Richard Witvliet: 'Meer clean exits'
Daan Bouwman:'Lastig financiering ophalen'
Alle M&A Trends 2019 in M&A Magazine 2019 #01

En er waren meer successen voor Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek. Zo werkte hij mee aan de verkoop van de AkzoNobel-tak Special Chemicals aan The Carlyle Group voor 10,1 miljard euro, samen met zijn collega's Dieter Wolf en Gaby Smeenk. En ook aan de overname van Bugaboo door Bain Capital, samen met zijn collega Lennard Keijzer.

Geruchtmakende deals

De advocaat kan wel vijf geruchtmakende deals noemen die dit jaar werden afgerond. Tegenvallers waren er ook, vertelt Arne Grimme. Eén daarvan: het afketsen van de overname van chipmaker NXP door Qualcomm nadat China de transactie niet kon of wilde goedkeuren, mede als gevolg van de spanningen met de Verenigde Staten. “Dat zou met 43 miljard euro de grootste Europese technologie-transactie ooit zijn geweest, een prachtige deal,” zegt Grimme. “Natuurlijk blijf je dan met een kater achter.”

Chinese schuldenlast

Wat 2019 gaat brengen? Er is schaarste en te veel partijen willen kopen, zegt Arne Grimme. “Bovendien gaat de rente omhoog. Kijk naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Tussen nu en anderhalf jaar geleden zit in de VS al een behoorlijke stijging. De onrust neemt toch wat toe. The good years are over, dat idee leeft bij sommigen. Ik verwacht geen langdurige crisis. Maar wél een correctie. Ik heb het klappen van de internetbubble van 2001 meegemaakt, de crisis daar weer voor, was in de jaren negentig. Het is een illusie te denken dat het altijd maar goed blijft gaan. De situatie in Italië, de dreigende handelsoorlogen, de Chinese schuldenlast… Ergens gaat het natuurlijk een keer mis.”

Arne Grimme vertelt tijdens het Young M&A Forum op 14 maart meer over wat ons in 2019 te wachten staat. Wat zijn de trends en ontwikkelingen voor 2019? Wat zijn Arne zijn tips & tricks? Op 14 maart word je meegenomen in echte verhalen en inzichten. Ben jij een Young Professional (t/m 35 jaar) en wil je hierbij zijn? Schrijf je dan snel in via deze link.

 

Gerelateerde artikelen