Europese techindustrie vaart wel bij durfkapitaal-hausse

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:45
Het geld klotst tegen de plinten bij durfkapitalisten. Afgelopen jaar vond een recordbedrag aan kapitaal zijn weg naar jonge Europese techbedrijven.

Adyen, BlaBlaCar, Skype, Skyscanner en Zalando. Zomaar een reeks van Europese techdiamanten die mede door de inzet van risicodragend kapitaal de afgelopen tien jaar explosief zijn gegroeid. En de tijd van groeifinanciering voor veelbelovende startups is nog lang niet voorbij. Sterker, investeerders worden verleid om nog meer geld te stoppen in jonge bedrijven.

Daar is ook alle reden toe. Het economische klimaat in Europa is immers uitstekend. Met bloeiende economieën, een ongekende groei van de Europese techindustrie en de verworven kennis en ervaring van Europese fondsbeheerders is het volgens Europe Invest, de Brusselse belangenorganisatie van privaat geld, dé tijd om te investeren. Tel daar de lage rente en de diepe zakken van investeerders bij op en je komt tot een mooie slotsom.

Afgelopen vijf jaar zat het aantal durfinvesteringen jaar op jaar al in de lift. In 2016 werd zelfs een recordbedrag van 6,4 miljard euro opgehaald, het hoogste bedrag sinds de financiële crisis in 2007.

In Europese durfkapitaalfondsen lijkt de koek aardig verdeeld onder publieke en private investeerders. Zo dragen family offices en individuele investeerders ongeveer 20 procent bij aan fondsen, bedrijven circa 15 procent en overheidsinstanties 25 procent. Onder meer niet-Europese investeerders kleuren het resterende aandeel. 

Voorlopig lijkt er geen maat te staan op het aantal durfinvesteringen. “Europese investeringsportfolio’s zien er beter uit dan ooit”, zegt Cem Sertoglu, partner bij het Berlijnse Earlybird dat volgens Crunchbase al 147 investeringen deed in 90 bedrijven. “Meer dan vijftig Europese bedrijven zijn nu al meer dan 1 miljard euro waard mede door de steun van venture capital.” Ter vergelijking: tussen 2000 en 2010 waren dat er slechts drie.

Exit-mogelijkheden
Bovendien bieden verschillende exitmogelijkheden mooie kansen om een succesvolle onderneming weer te verzelfstandigen én als investeerder te cashen. “Europese VC’s hebben sterke netwerken opgebouwd wereldwijd. Dat helpt niet alleen een bedrijf met expansieplannen”, zegt Alex Brabers, Chief Business Operations bij Gimv. “Maar verbetert ook het vooruitzicht van een mogelijke exit, waar en op welke manier dan ook.” Gimv heeft volgens Crunchbase tien keer een exit gerealiseerd met een beursgang, waaronder het Leidse biotechbedrijf Prosensa in 2002 en meer recent het Franse waterstofbedrijf McPhy drie jaar geleden.

Niet IPO's (9 procent) blijken de meest populaire manier om een bedrijf te gelde te maken. Dat is namelijk trade sale. Maar liefst 39 procent van de durfkapitalisten verkoopt zijn aandelen of obligaties aan een andere partij.

Durfkapitaal staat niet voor niets synoniem voor risicodragend kapitaal. Soms pakken investeerders teleurgesteld hun biezen. Bij 18 procent van de gevallen neemt een durfinvesteerder zijn verlies en stapt uit een onderneming.  

ICT, biotechnologie en gezondheidszorg meest in trek
Welke sectoren zijn het meest in trek? Durfkapitalisten hadden vorig jaar een uitgesproken voorkeur voor innovatieve startups in de ICT (44 procent), gevolgd door biotechnologie en gezondheidszorg (27 procent).

Lees ook:
Private equity piekt in eerste halfjaar 2017
Tech-IPO's zijn hot, maar niet in Nederland
Investeren lijkt zo makkelijk

Gerelateerde artikelen