Europa kritisch op deal stofzuigerfabrikant iRobot 

Vier maanden extra onderzoek naar overname door Amazon.

Amazon moet een grotere horde nemen voor de overname van stofzuigerfabrikant iRobot. De Europese Commissie wil de deal ter waarde van ruim anderhalf miljard euro uitgebreid onderzoeken. Dit meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. 

Onlangs kreeg het webwinkelconcern wel toestemming van toezichthouders in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om het bedrijf achter de robotstofzuiger Roomba te kopen.

De beslissing om dieper in de overname te duiken, volgt op een voorlopig onderzoek, dat 6 juli eindigt. Het dagelijkse bestuur van de Europese Unie kan bij zo'n uitgebreid onderzoek nagaan of de overname Amazon te veel marktmacht geeft. Daar neemt de mededingingsautoriteit vier maanden de tijd voor.

Amazon wil met de producten van iRobot zijn aanbod van 'slimme' elektronica uitbreiden. De huishoudelijke apparaten zouden een aanvulling kunnen worden op de spraakgestuurde assistent Alexa van Amazon of andere producten van het internetbedrijf.

Amazon kondigde de overname in augustus vorig jaar aan en moet door de beslissing van de Europese Commissie nog langer wachten voordat die is afgerond. Eerder kocht Amazon het bedrijf achter de Ring-deurbel. Daarmee kunnen gebruikers via een camera zien wie er voor hun deur staat, nadat er is aangebeld.

Lees ook: Dealplafond in zicht? Mededingingsautoriteiten blokkeren vaker overnames
 

Gerelateerde artikelen