EQT tuigt investeringsfonds van 1,6 miljard euro op

De Zweedse private-equityhuis EQT heeft in totaal 1,6 miljard euro aan kapitaal binnengehaald. Het geld is ondergebracht in een investeringsfonds, dat zich richt op middelgrote ondernemingen in Noord-Europa.

Met de opgehaalde 1,6 miljard euro is de zogeheten hard cap bereikt. EQT ziet Noord-Europa als een van de kansrijke regio's op het continent, daartoe worden ook de Benelux en Duitsland gerekend. De investeringsmaatschappij wil met een 'lokale' benadering bedrijven van kennis uit eigen industriële netwerk voorzien. 

Investeringsportefeuille
Een deel van het kapitaal uit het fonds heeft inmiddels zijn weg gevonden naar vier bedrijven, waaronder de Leidse domeinnaamregistreerder TransIP.

Ook Utimaco, een wereldwijde dienstverlener op het gebied van cyberbeveiliging in het Duitse Aken, netwerkprovider Adamo uit Spanje en het Deense Fertin Pharma, producent van medicinale kauwgom, maken al deel uit van de investeringsportefeuille. 

Blue chip-investeerders
"Wij hebben kapitaal beschikbaar gemaakt voor investeringen in het middensegment in de Benelux-landen, waardoor EQT het gehele veld bestrijkt van start-ups, middelgrote en grote bedrijven,” zegt Kristiaan Nieuwenburg, Partner en Head of Benelux bij EQT Partners. M&A Community sprak vorige week met Nieuwenburg over de miljardendeal met kredietbeoordelaar Moody's. 

Ongeveer 80 procent van de limited partners uit eerdere investeringsfondsen doet wederom mee. Dat zijn zogenaamde blue chip-investeerders als BNP Paribas Fortis, Danica Pension en UBS Asset Management. Ook tal van andere vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen en funds in funds doen een duit in het zakje. 

Het van oorsprong Zweedse EQT is opgericht in 1994 en heeft een beheerd vermogen van 35 miljard euro verspreid over 22 fondsen. Deze fondsen, zoals Infrastructure, Credit en Real Estate, zijn actief via portefeuillebedrijven in Europa, Azië, en de VS. Samen kennen zij een omzet van ruim 19 miljard euro en 110.000 werknemers.

Lees ook:
“De deal kwam voor de markt als een verrassing”

Gerelateerde artikelen