“De deal kwam voor de markt als een verrassing”

M&A Community belde met Kristiaan Nieuwenburg, partner bij investeringsmaatschappij EQT, over de onverwachte miljardendeal met de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s. “Al snel bleek dat ze concreet waren”.

Het is de grootste acquisitie met betrokkenheid van een Nederlandse partij dit jaar. Met de transactie is een bedrag van drie miljard euro gemoeid. Niet geheel verrassend komt deze op naam van private equity. Zo rondde ook NPM Capital vorige week een deal van formaat af: industriële onderneming Vanderlande werd verkocht voor 1,2 miljard euro. 

Private financiers
Met de overname door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s, neemt Bureau van Dijk (BvD) na jarenlange samenwerkingsverbanden met private equity afscheid van de sector. Het bedrijf heeft een sterke groei doorgemaakt onder de vleugels van private financiers. 

Het in 1991 opgerichte Bureau van Dijk maakte dertien jaar geleden voor het eerst kennis met private equity. Investeringsmaatschappij Candover uit Londen nam een belang van 60 procent over van de toen 70-jarige oprichter Bernard Van Ommeslaghe. In 2007 lijfde BC Partners uit de Britse hoofdstad het Nederlandse bedrijf in. Rothschild, ING and Credit Suisse stonden de Britten toentertijd bij. 

Vier jaar later verkocht BC Capital Bureau Van Dijk aan landgenoot Charterhouse Capital Partners, de derde participatiemaatschappij in zeven jaar tijd. EQT pikte Bureau van Dijk op in september 2014. Kristiaan Nieuwenburg, die in 2013 EQT's activiteiten in de Benelux opstarte, haalde het bedrijf aan boord voor 1,6 miljard euro. De deal met Moody’s komt voor velen als een verrassing, vanwege de relatief korte tijd die EQT in Bureau van Dijk participeerde. Ook de relatieve onbekendheid van Bureau van Dijk en het vertrouwelijke proces hebben daar volgens Nieuwenburg aan bijgedragen. 

EQT participeerde slechts drie jaar in Bureau Van Dijk. Was het bod onweerstaanbaar?
“We hadden in principe beoogd om na vijf jaar eruit te stappen. In deze periode heeft Bureau Van Dijk echter een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Met behoorlijke investeringen in nieuwe productontwikkelingen, marketing en de verkooporganisatie, bleek de onderneming er al goed voor te staan. Moody’s was bereid om die waarde te erkennen. Het is een heel goede uitkomst.”

Waren er meerdere kopers in de race?
“Moody’s heeft zelf het initiatief genomen en er is geen breder proces georganiseerd, dus er waren geen andere partijen betrokken. Al vrij snel bleek dat ze concreet geïnteresseerd en gemotiveerd waren. Het eerste contact dateert van enkele maanden geleden.”

Waarom koopt een Amerikaanse kredietbeoordelaar een Nederlands databedrijf?
“Bureau van Dijk heeft weliswaar zijn hoofdkantoor in Amsterdam, maar is een mondiaal opererend concern. Moody’s is bezig met haar eigen producten en diensten uit te breiden en daar past de acquisitie van BvD uitstekend in. EQT werkt zelf ook op een wereldwijde schaal. Daarin hebben we gelijke grond gevonden.”

Wat kenmerkte deze deal?
“Het is bijzonder dat je zo’n transactie één op één kunt uitvoeren, zonder inmenging van andere partijen. De deal kwam voor de markt als een verrassing. De onderhandelingen verliepen vlot. Alle betrokken partijen komen er beter uit. Zo steeg de aandelenkoers van Moody’s op de dag van bekendmaking met een procent. Het zittende management team heeft met Moody’s een partij gevonden voor de lange termijn. EQT's investeerders hebben een prachtig rendement behaald.”

Zitten er nog vergelijkbare ondernemingen in de portefeuille van EQT?
“We participeren momenteel in energieaanbieder Delta Comfort in Zeeland (in december 2016 overgenomen van moederbedrijf Delta) en hostingbedrijf TransIP (sinds augustus 2016 in portfolio). Daarnaast zitten MyTomorrows en 3D Hubs in het venture capital-portfolio. Die laatste twee zijn start-ups maar hebben een groot potentieel.”

Komen er nog exits aan?
“Daar laten we gedurende lopende processen niets over los. Op dit moment bezitten we nog een klein belang in Springer Science, waar de voormalige academische afdeling van Wolter Kluwer onder valt. We blijven onze ogen openhouden en azen op meer deals als die van BvD.”

EQT is een private-equityhuis opgericht in 1994 in Stockholm. De van oorsprong Zweedse investeringsmaatschappij heeft een beheerd vermogen van 35 miljard euro verspreid over 22 fondsen. Deze fondsen, zoals Infrastructure, Credit en Real Estate, zijn actief via portefeuillebedrijven in Europa, Azië, en de VS. Samen kennen zij een omzet van ruim 19 miljard euro en 110.000 werknemers. In 2011 investeerde EQT in Koole Tanktransport en NOVA Terminals (voorheen onderdeel van olieconcern Argos). Na samensmelting verkocht het private-equityhuis de deelneming vier jaar later door aan de vermogensbeheertak van de Amerikaanse bank J.P. Morgan. De dealsom lag naar verluidt hoger dan de 1 miljard euro die verscheidene media destijds meldden.

Bekijk hier alle adviseurs rond de verkoop van Bureau van Dijk >>

Lees ook:
Moody's legt miljarden neer voor Bureau van Dijk

Related articles