Dringen voor private-equityfondsen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:43
“Partijen die hun geld ‘kwijt’ willen aan private equity, oriënteren zich steeds vaker op secondaries”, zegt investeerder Maasbert Schouten.

Dat de fusie- en overnamewereld klein is mag geen verrassing heten. Vaak worden dezelfde M&A-adviseurs voor een transactie ingeschakeld en komen oude bekenden elkaar opnieuw tegen. Het blijft mensenwerk, zoals een veelgehoord adagium luidt. Evenzo is de kennissen- en vriendenkring van investeringsfondsen vrij overzichtelijk. Dit jaar lopen Limited Partners (LP’s) de deur plat van General Partners (GP’s) bij private-equityhuizen. Geld brandt in de zakken van LP's. interessante ondernemingen staan in de etalage, dus moet het kapitaal aan het werk worden gezet. M&A Community spreekt met investeerder Maasbert Schouten over de gevolgen van de overvloedige aanwezigheid van kapitaal en over diens recente successen.

Main Capital maakte vorige week twee investeringen bekend. Tevreden?
“Daar ben ik zeer content mee! Hiermee voeg ik twee mooie deelnemingen in interessante segmenten van de softwaremarkt, via Main Capital, aan mijn investeringsportfolio toe.”

Waar staat MaasInvest voor?
“MaasInvest is mijn investeringsmaatschappij, gevestigd in Elst (in Gelderland) en Amsterdam (Bloemengracht). Via dit vehikel investeer ik met eigen middelen – zonder extern geld – direct in groeiende MKB-ondernemingen, voornamelijk in de financiële dienstverlening. Ik ben zeer bekend met ondernemingen op het gebied van consumptief krediet, factoring en credit management. Ook investeer ik indirect via een breed scala aan private-equityfondsen, voornamelijk gericht op MBO’s ‘onderin’ de midmarket. Daar zit veel potentieel: voldoende deals op redelijke waarderingen, waar goede PE-teams aanzienlijke waarde kunnen toevoegen.”    

Er is veel geld in de markt, wat merk jij daarvan?
“Door het vele geld in de markt is er veel competitie, hetgeen natuurlijk een prijsopdrijvend effect heeft. Dit is met name het geval bij de wat grotere transacties, die steeds vaker uitgetenderd worden. Daarom focus ik me vooral op kleinere transacties waar de concurrentie beperkter is.”

Wat is er in een jaar tijd veranderd?
“Waarderingen zijn nog verder gestegen. Oorzaken zijn dry powder, hoge koersniveau’s van strategen op de publieke markten (de effectenbeurs), de bereidheid van banken om acquisities aanzienlijk te leveragen en de lage rentestand. Verder kunnen veel succesvolle PE-fondsen nu zóveel geld ‘ophalen’ dat bij hun nieuwe fondsen geen of slechts zeer beperkt ruimte is voor nieuwe investeerders. Partijen die momenteel hun geld ‘kwijt’ willen aan PE, oriënteren zich dan ook steeds vaker op secondaries.”

In hoeverre heeft een LP invloed op de bedrijven waarin een investeringsmaatschappij participeert?
“Een LP heeft nog enige invloed bij het tot stand komen van de documentatie en de overeengekomen investeringsfocus, ofwel het kader waarin kan worden geïnvesteerd. Daarnaast kun je natuurlijk tijdens de aandeelhoudersvergadering je ‘zegje’ doen. De uiteindelijke ’say’ ligt bij de fondsbeheerder(s). Verder ben ik overigens lid van de Advisory Boards van Committed Capital en Main Capital IV en zit vanuit die hoedanigheid, met name bij Committed Capital, wél wat ‘dichter op de bal’."  

Welke sectoren moeten we in de gaten houden?
“Software is een buitengewoon attractief segment. Zeer schaalbaar en ten gevolge van Software as a Service (SaaS) een heel goed voorspelbare recurring kasstroom, waardoor het risico beperkt is. Daarnaast zijn er in deze hoek nog veel buy & build-kansen.”

Zit er nog wat moois in de investeringspijplijn?
“Zeker! Maar dan met name op fondsniveau. Ik verwacht op korte termijn als LP toe te treden tot een drietal interessante fondsen, die ook heel complementair zijn binnen mijn portefeuille.”

Is de begroting van Vitesse voor volgend seizoen al rond?
“Door de bekerwinst en de lucratieve transfer van Ricky van Wolfswinkel (met een multiple van hoger dan 6 in een jaar), komt dat wel goed, haha! Overigens heb ik bij Vitesse geen bestuurlijke of adviserende betrokkenheid meer hoor. Wel ben ik natuurlijk supporter gebleven.”

MaasInvest, het investeringsvehikel van Maasbert Schouten, heeft direct geïnvesteerd in onder meer een financieel servicecenter, incassobureau, factoringbedrijf en een kindermodemerk. Ook stak de in 2009 opgerichte investeringsmaatschappij kapitaal in private-equityfondsen van GP’s als Committed Capital, Holland Venture, Main Capital, Mentha Capital en VentureBuilders Capital.

Lees ook:
Venture-capitalbedrijven met meer tienerdochters presteren beter
Limited parters eisen dat private equity investeert in cybersecurity
PE Summit 2017: Bencis Capital speelt geen voetbal maar korfbal

Gerelateerde artikelen