PE Summit 2017: Bencis Capital speelt geen voetbal maar korfbal
>> Bekijk de foto's van Private Equity Summit 2017
>> Meld u aan voor het volgende M&A Forum. Bekijk de volledige agenda op MenA.nl/events
“Het gaat dit jaar niet over investeringsmaatschappijen achter lokale bakkers met banketbroden, maar over bedrijven die internationaal producten en diensten aan de man brengen, geholpen door private equity”, merkte een van de aanwezigen opgetogen op in de wandelgangen van Rosarium. Niet geheel toevallig helpt hij door private equity gerunde bedrijven om producten te vermarkten, al dan niet in internationale context. Aan deze uitspraak was echter niets gelogen. De internationaliseringslag van Nederlandse portfoliobedrijven vormde een van de centrale pijlers op Private Equity Summit 2017. Maar hoe doe je dat eigenlijk zonder de Founder’s Mentality – de kernwaarden en kwaliteiten die een onderneming groot hebben gemaakt – uit het oog te verliezen? Ideale gespreksstof voor gearriveerde investeerders en ‘eerstedivisiespelers’ (zoals sommige geldschieters zichzelf noemen en hierover later meer).
Ongeveer 220 investeerders troffen elkaar op Private Equity Summit 2017
Stage Entertainment maakt sinds jaar en dag zijn internationale groeiambities waar. Het musicalbedrijf opgericht door de inmiddels 75-jarige Joop van den Ende heeft zich ferm genesteld in een illuster rijtje achter angelsaksische theatergrootmachten Broadway en West End London. Met bijna 7 miljoen bezoekers per jaar steekt het laatste (1 miljoen bezoekers meer) serieus naar de kroon. Het Nederlandse Stage is de marktleider in continentaal Europa geworden, met Hamburg als dé musicalstad in deze regio, aldus topman Just Spee, die op gepassioneerde wijze de plenaire openingssessie van Private Equity Summit opent. Zo’n tweehonderd investeerders en ondernemers luisteren aandachtig naar het verhaal van de musical-topman, die superinvesteerder CVC Capital Partners in 2015 voor een belang van 60 procent zag instappen. Met Ivo Lurvink aan dek ging de operationele vrije kasstroom van min (-3 miljoen in juli 2015) naar plus (+42 miljoen een jaar later). Ook werd 53 miljoen euro in nieuwe producties en theaterverbeteringen gestoken en er werden twee publiekspodia in Madrid gekocht. Ondanks een vorig jaar doorgevoerde reorganisatie waarbij arbeidsplaatsen op met name het Amsterdamse hoofdkantoor verdwenen, roemt Spee CVC om zijn inlevingsvermogen waarbij de investeerder de ondernemer Joop van den Ende, die nog voor 40 procent eigenaar is gebleven, de ruimte heeft gelaten om het dna van het bedrijf niet verloren te laten gaan. “Wij durven het aan om met zulke ondernemers met de Founder’s Mentality in een 60-40 verhouding in zee te gaan, zoals ook met Bernhard Ecclestone van Formula One Group in 2005”, zegt de CVC-investeerder. “Wij waren de enige die 60-40 voorstelden, terwijl de rest de hele tent wilde overnemen”. Op voorwaarde een aantal zaken anders te doen, mocht de ondernemer de ondernemer blijven, vertelt Spee, die per 1 mei zitting heeft genomen in de raad van commissarissen en daarmee bestuursvoorzitter af is. Maar alles daaromheen moest anders: van beleid, organisatie en rapportages tot marktonderzoek. Die zijn inmiddels dusdanig aangepast op de gedragingen van een echt winstgevend bedrijf.
CVC-investeerder Ivo Lurvink aan het woord, links Just Spee, Stage Entertainment. Rechts: moderator Willem van Oosten en gastmoderator Herman Kaemingk van Loyens & Loeff
Ook algemeen directeur Stan Vermeulen van Joolz, marktleidende kinderwagenmaker in Nederland, laat zijn internationale ambities spreken. Hij hoopt van Joolz een top drie wereldspeler te maken. Onder aanvoering van investeerder Gimv, dat vorig jaar een belang van 40 procent verwierf in de onderneming, maakt Joolz een rappe groeiontwikkeling door, in zowel binnen en buitenland. Het bedrijf breidde uit van 25 naar 30 landen en het zag het werknemersaantal groeien naar 95 wereldwijd, waarvan het gros op het hoofdkantoor in Amsterdam zit. De doelstelling om tienduizenden bomen te planten in het Joolz Geboortebos krijgt intussen steeds meer vorm. Gesteund in zijn ergonomische producten en herbruikbare verpakkingsmaterialen bouwt Joolz met Gimv aan een duurzame toekomst. Of die samenwerking met de investeringsmaatschappij even duurzaam zal zijn, valt te bezien.
Vorig jaar werd niet gekozen voor een strategische partij als nieuwe aandeelhouder, maar wie weet zal dat in de toekomst wel gebeuren. Als een top drie-notering in de kinderwagenmarkt tegen die tijd bereikt is, dan weet Vermeulen dat zijn werk bij Joolz erop zit en lonkt mogelijk een verkoop aan een branchegenoot.
Joolz-ondernemer Stan Vermeulen met linksachter Arie Hooimeijer, van investeringsmaatschappij Gimv
Steffen Ruigrok (Director of Investor Compliance & Regulatory Services bij TMF Group) links en Andre de Koning (Director Risk Management & Corporate Finance bij CBRE Global Investors) rechts spraken eveneens over internationale groeikansen voor private-equitypartijen
Internationale groeikansen kwamen eveneens ter sprake in een door ING gefaciliteerde round table met Marten Eikelboom, van energiebedrijf Nuts Groep dat sinds enkele maanden private-equityhuis Waterland als gedeeld eigenaar kent, en ING-dealmaker Rob van Veldhuizen, die onlangs de fusie tussen het Britse Shanks en Van Gansewinkel begeleidde. Uit die Brits-Nederlandse combi is afvalverwerkingsbedrijf Renewi ontstaan, waarover je alles leest in het gisteren uitgekomen M&A Magazine.
ING'er Rob van Veldhuizen (rechts) volgde afgelopen februari Robert Specken op als Head of Corporate Finance M&A in Nederland
Naast alle roundtables vonden ook masterclasses (in totaal 12 inhoudelijke dagdelen) plaats. Een engelstalig panel boog zich over de vraag hoe startups de zogeheten valley of death kunnen vermijden en de investeringsfase door kunnen komen waarin meer kapitaal vereist is dan overheidssubsidies en angel investeerders kunnen bieden. Gastmoderator James Nolan (ex-Philips) ging in debat met venture capitalists en techinvesteerders over later stage investeringen en de redding van veelbelovende startups, zonder hun Founder’s Mentality uit het oog te verliezen.Ja
Crossing the valley of death: v.l.n.r. Jan Dexel (Senior adviseur bij Nederlands Investerings Agentschap), Tienko Raster (Co-founder Leapfunder) en James Nolan (onhankelijk financieel adviseur en president-commissaris bij Vlisco)
Regeren is vooruitzien. Echter, voegt hoogleraar Vincent Marchau van Radboud Universiteit Nijmegen daaraan toe dat sommige sectoren wel erg onvoorspelbaar zijn. Hij noemt onder meer de logistieke sector, het werkterrein van financieel directeur Coen Schut van PostNL Logistics Solutions Division dat aan grote verandering onderhevig is. De transitie van brieven naar pakketten is in volle gang waarbij technologie een grote rol speelt. Als we Schut mogen geloven maakt de adaptieve benadering, die verandermanagement-professor Marchau als oplossing aandient, al onderdeel uit van zijn strategie. Marchau benadrukte een subtiel verschil: “In jullie wereld spreek je over risico’s, in mijn wereld spreken we van onzekerheden. Een wezenlijk verschil". In deze sessie zorgde Improved Corporate Finance / Drake Star Partners voor een interessante samenkomst van theorie en praktijk.
ABN AMRO-bankier Chris van Schuppen in de sessie 'van private equity naar IPO' over de exitmogelijkheden voor investeerders van portfoliobedrijven. ABN was tevens vertegenwoordigd in een andere sessie: Private equity meets CHRO met Marc Huppertz (HR Change & Implementation Manager).
De confrontatie tussen journalisten en investeerders stond als toetje op het menu onder de naam ‘rentmeesterschap of woekeraar’. Aan de ene kant waren dat Arno Wellens (onderzoeksjournalist bij 925) en Joost Ramaer (columnist NRC en auteur van De Geldpers) tegenover Mels Huige (Partner bij Active Capital Company) en Zoran van Gessel (Managing Partner Bencis Capital Partners). Wat hoorden we eigenlijk niet in dit slotdebat? Een aantal smeuïge verhalen passeerde de revue. Dat journalisten kritisch zijn en daarop wel eens worden teruggepakt, heeft journalist Wellens meegemaakt met topinvesteerder Marcel Boekhoorn. Op uitnodiging zag de journalist hoe Boekhoorn vanaf zijn bureau zes gorilla’s voedde en hem letterlijk dreigde voor zijn leeuwen te gooien als hij het nog een keer in zijn hoofd haalde om een kritisch stuk te schrijven over een misinvestering van 30 miljoen euro. Met het uitgeversdebacle van PCM bracht auteur Ramaer extra smaak in de discussie. Ligt de schuld van de ondergang van een bedrijf niet altijd aan een private-equityinvesteerder, maar ook wel eens aan slecht management en incompetente bestuurders? Dat vindt investeerder Van Gessel een schokkende constatering en een die hij uit eigen ervaring niet kan of wil onderschrijven. Wel erkent hij dat Bencis Capital Partners wellicht geen Ajax of Real Madrid is, maar dat het ook niet wordt leeggeroofd als een eerstedivisieclub à la Telstar uit Velsen. Een investeringsmanager bij Bencis werkt anders dan bij CVC of Blackstone. Misschien speelt Bencis helemaal geen voetbal, zegt Van Gessel, maar eerder korfbal. Wellens: Daarin is Nederland al jarenlang een van de besten.
Gastmoderator Herman Kaemingk in het debat tussen de journalisten (links) en de investeerders Mels Huige en Zoran van Gessel (rechts).
Een onderonsje tussen investeerders Maasbert Schouten, Gerard de Kool (Dutch Mezzanine Fund) en bankier Ernst Jan Lenstra (Deutsche Bank).
Sluit u aan bij de M&A Community voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, via M&A Insight, M&A Database en League tables, in M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Word dus vandaag lid. Plus: ontvang een gratis feestkaart (t.w.v. 250 euro) voor de M&A Awards en ontvang kosteloos een New Tailor maathemd (t.w.v. 169 euro). Profiteer nu. Meld u aan met de code ‘actie1’ via MenA.nl.