Dit zijn de litigationkanonnen in zaak Elliott vs AkzoNobel

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:42
Twee maanden na de zaak TMG is de ondernemingskamer weer toneel van een overnamestrijd. Aandeelhouder Elliott daagt AkzoNobel voor de rechter. Dit zijn de litigation-advocaten in de strijd om AkzoNobel.

AkzoNobel heeft drie keer een bod van de Amerikaanse concurrent PPG afgewezen. Elliot Advisors – het fonds van Paul Elliott Singer (foto boven) – is het beu en stapt maandag 22 mei naar de Ondernemingskamer. De belegger wil via de rechter toestemming krijgen president-commissaris Antony Burgmans weg te stemmen. Elliott vindt de houding van AkzoNobel een 'flagrante schending van fiduciaire verplichtingen en de Nederlandse wet'. De strijd is voer voor litigation-advocaten. Wie zijn er allemaal betrokken?

Houthoff Buruma litigeert voor Elliott Advisors
Elliot Advisors heeft litigationadvocaten Jan Willem de Groot en Menno Griffiths van Houthoff Buruma ingeschakeld. Jan Willem de Groot is gespecialiseerd in corporate en commercial litigation, met een focus op transacties en aandeelhoudersdisputen. In 2015 vertegenwoordigde hij olie- en gasbedrijf OSX Brasil bij de herstructurering van een schuldpositie van 2,5 miljard US dollar. De Groot werkt samen met advocaat-counsel Menno Griffiths. Hij is gespecialiseerd in aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen en beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. In 2011 was hij betrokken bij de verdediging van de directie van Landis tegen een claim van 165 miljoen euro als gevolg van een faillissement.

 

 

Jan Willem de Groot en Menno Griffiths van Houthoff Buruma

De Brauw Blackstone Westbroek verdedigt AkzoNobel
De verdediging van CEO Tom Büchner en zijn board wordt verzorgd door advocaten Harm-Jan de Kluiver en Jan de Bie Leuveling Tjeenk van De Brauw Blackstone WestbroekPartner Harm-Jan de Kluiver was ook betrokken bij de strijd om TMG. Hij verdedigde de familie Van Puyenbroek bij de strijd met Talpa. De Kluiver vertegenwoordigde eerder Ageas (voorheen Fortis ) tegen claims van aandeelhouders, SNS REAAL in relatie met de nationalisering en voetbalclub Ajax in een conflict met de raad van commissarissen van beursfonds Ajax. Partner Jan de Bie Leuveling is gespecialiseerd in corporate litigation, financial services litigation en massaschadeclaims. Recent adviseerde hij Shell in een dispuut over olievervuiling in Nigeria en de NAM inzake de claims naar aanleiding van aardbevingen in Groningen.

 

Harm-Jan de Kluiver en Jan de Bie Leuveling Tjeenk van De Brauw Blackstone Westbroek

Stibbe staat klaar voor Akzo’s commissarissen 
De raad van commissarissen van AkzoNobel, waaronder de belaagde president-commissaris Antony Burgmans, hebben advocaten van Stibbe ingeschakeld. Fons Leijten, partner bij Stibbe, was ook bij de zaak TMG betrokken. Hier stond hij als advocaat van Talpa juist tegenover de commissarissen van TMG. Leijten is voorzitter van de Dutch Association for Corporate Litigation (VCL) en verdedigde in 2016 onder andere BP bij een class action aangespannen door de VEB. Hij werkt samen met corporate litigation-advocaat Damiën Berkhout.

 

Fons Leijten en Damiën Berkhout van Stibbe

PPG gaat de strijd aan met de raadsman van Beatrix
Partners Arnold Croiset van Uchelen en Charles Honée van Allen & Overy staan de Amerikaanse bieder PPG bij voor de Ondernemingskamer. Arnold Croiset van Uchelen, in 2010 bij Koninklijke Beschikking benoemd tot rechtsgeleerd raadsman van Koningin Beatrix, stond in maart ook in de Ondernemerskamer als advocaat van TMG. Croiset van Uchelen werkt samen met partner Charles Honée, een M&A-advocaat gespecialiseerd in fusies en overnames en private-equitydeals. Honée adviseerde eerder ING bij de verkoop van de verzekeringsactiviteiten in Azië voor drie miljard euro. 

 

Arnold Croiset van Uchelen en Charles Honée van Allen & Overy

DLA Piper in de bres voor het personeel van AkzoNobel
Advocaten van DLA Piper zijn op de Akzo-zaak gezet namens de Centrale Ondernemingsraad van AkzoNobel. Partner Paul Hopman en associate Jasper de Bok gaan in de Ondernemerskamer de belangen van het personeel behartigen.

 

Paul Hopman en Jasper de Bok van DLA Piper

De advocaten van de Akzo-aandeelhouders die samenspannen met Elliot
De zaak is aangespannen door Elliot Advisors, maar zij zijn niet de enige aandeelhouder in de Ondernemerskamer. Zelfstandig advocate Ellen Soerjatin vertegenwoordigt Franklin Templeton Investment Funds. Yvette Borrius van Höcker Advocaten adviseert private investment company Tweedy, Brown Company. Advocaten Jurjen Lemstra en Gijs Berkhout van Lemstra Van der Korst zijn ingezet door de Universities Superannuation Scheme Limited. Marjan Koelemeijer en Johan Polet van Simmons & Simmons vertegenwoordigen Dodge & Cox Funds. Paul Schepel van JPR Advocaten is ingeschakeld door Intrinsic Value Investors en Sidney Berendsen en Mijke Sinninghe Damsté van Loyens & Loeff geven raad aan York Capital Management Global Advisors 

 
 
 
Ellen Soerjatin (Soerjatin), Yvette Borrius (Höcker), Jurjen Lemstra (Lemstra Van der Korst)

 
 

Gijs Berkhout (Lemstra Van der Korst), Marjan Koelemeijer (Simmons & Simmons), Johan Polet (Simmons & Simmons) 

 
 

Paul Schepel (JPR), Sidney Berendsen (Loyens & loeff), Mijke Sinninghe Damsté (Loyens & loeff)

Lees ook:
PPG houdt optie vijandelijke overname AkzoNobel open
Volgende Amerikaanse aandeelhouder zet aanval in op AkzoNobel
Elliott Advisors stapt naar Ondernemingskamer
AkzoNobel wijst ook derde overnamevoorstel PPG af
De litigationkanonnen van Stibbe, Van Doorne, Allen & Overy, De Brauw, Linklaters en DLA in de strijd om TMG

 

Gerelateerde artikelen