Dit zijn de bail-out-adviseurs van Nederland

Nederlandse nationalisaties en privatiseringen houden dealmakers al tien jaar aan het werk. Welke adviseurs doen mee?

In 2008 werd Fortis Nederland van de ondergang gered door een reddingsactie van de staat. Vijf jaar later volgde SNS Reaal. Stukje bij beetje werden alle onderdelen verkocht en na de privatisering van de Volksbank medio 2020 is de Staat der Nederlanden uitverkocht. Onderstaande adviseurs spelen een hoofdrol*.

Banken
ABN AMRO
Aperghis & Co
BNP Paribas
Capitium
Goldman Sachs
J.P.Morgan
Lazard
Morgan Stanley
Rothschild
UBS

Advocatenkantoren
Allen & Overy
Clifford Chance
De Brauw Blackstone Westbroek
Houthoff
Linklaters
NautaDutilh

Wat is er genationaliseerd?
Een jaar na de glorieuze overname van ABN AMRO door Fortis, RBS en Santander in 2007 stond Fortis het water aan de lippen. In een ultieme reddingspoging kocht de Staat de Nederlandse activiteiten van Fortis, waaronder de Nederlandse tak van ABN AMRO en Fortis Verzekeringen (nu ASR). Zes jaar later kwam SNS Reaal in de problemen. De bankverzekeraar werd genationaliseerd in 2013. Alle genationaliseerde bedrijven werden ondergebracht in de stichting NL Financial Investments (NLFI)

In 2015 was de economie bijgekomen van de crisis en kon er werk gemaakt worden van de verkoop van onderdelen. De privatisering van Fortis Nederland verliep in twee delen. Eerst de beursgang van ABN AMRO in 2015, daarna de beursgang van ASR in 2016. Bij SNS Reaal is er één stap richting de volledige privatisering gezet. Verzekeringstak Reaal (nu Vivat) is in 2015 verkocht aan Anbang (en staat weer te koop). Bankenpoot Volksbank (met ASN, SNS, Regiobank en BLGWonen) is naar verwachting in 2020 aan de beurt. 

Wie deed wat?
Bij de nationalisering van Fortis Nederland kreeg de Staat advies van zakenbank Lazard en advocatenkantoor Allen & Overy. Bij de beursgang van ABN AMRO adviseerden Lazard en De Brauw Blackstone Westbroek de bank en Rothschild en Allen & Overy aandeelhouder NLFI. Bij de beursgang van ASR verzorgden UBS en NautaDutilh het advies voor de verzekeraar, Rothschild en Clifford Chance het advies voor NLFI en Aperghis & Co voor de staat.

Bij de nationalisering kreeg SNS Reaal advies van Goldman Sachs, J.P.Morgan en De Brauw Blackstone Westbroek. De staat kreeg advies van Morgan Stanley en Allen & Overy. Bij de verkoop van Vivat kreeg de staat advies van boutique Capitium en Houthoff. SNS Reaal werd bijgestaan door J.P.Morgan, ABN AMRO en De Brauw Blackstone Westbroek en NLFI door BNP Paribas en Linklaters. Voor de verzelfstandiging van de Volksbank is Goldman Sachs ingehuurd (met gemengde gevoelens).

*Bij de nationaliseringen en verkopen zijn veel meer adviseurs betrokken dan in het artikel genoemd worden, maar omwille van de leesbaarheid hebben we alleen de financieel en juridisch adviseurs van de hoofdspelers meegenomen. 

Lees ook Vier Goldman Sachs alternatieven voor de Volksbank
 

 

Gerelateerde artikelen