Dealomgeving minder competitief

Meervoudig M&A-winnaar Bastiaan Vaandrager van Rothschild voorziet dat het dealvolume in 2019 ten opzichte van het ‘fenomenale M&A-jaar’ stabiel blijft. “Wel worden de onderbouwing van het businessplan en de equity story een stuk belangrijker dit jaar"

Bastiaan Vaandrager van Rothschild stelt dat de recente jaren zich hebben gekenmerkt door een hoge economische groei en een optimistische markt. “Het hoge consumenten- en producentenvertrouwen vertaalde zich in concrete succesvolle business cases.” Het afgelopen jaar werd volgens de M&A-adviseur gekenschetst door de grote hoeveelheid processen waar kopers in stevige competitie waren om een prooi te bemachtigen. “Dat zorgt ervoor dat men wellicht eerder accepteert, iets minder kritisch doorvraagt.”

Lees meer M&A Trends 2019:
Arne Grimme: 'Geen langdurige crisis'
Ruben Tros: 'Veel deals in IT-sector'
Richard Witvliet: 'Meer clean exits'
Daan Bouwman:'Lastig financiering ophalen'
Alle M&A Trends 2019 in M&A Magazine 2019 #01

De M&A-adviseur verwacht niet dat de markt in een neerwaartse beweging komt, maar denkt wel dat het groeitempo afneemt. Banken en andere kredietverschaffers zullen volgens hem daarom kritischer naar kredietvoorstellen en waarderingen kijken. Hoewel de dealomgeving minder competitief wordt, zal er volgens Vaandrager “voor elk goed bedrijf een koper te vinden zijn”. Er blijft in zijn ogen genoeg liquiditeit in de markt. “Zowel vreemd, als eigen vermogen.” 

Wel ziet hij een grote rol voor corporate finance-adviseurs en VDD-providers om het bedrijfsverhaal op een goede manier over te brengen. “De voorbereiding van een transactie wordt belangrijker dan ooit.”
 

Gerelateerde artikelen