DEALFOCUS: Gimv steekt miljoenen in Duitse luchtwegen-startup

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:39
Breath Therapeutics, een Duitse startup gespecialiseerd in inhalatietherapieƫn voor ernstige longaandoeningen, sleepte in maart een investering van 43,5 miljoen euro binnen. Investeringsmaatschappij Gimv ziet heil in de veelbelovende startup en nam het voortouw met Sofinnova Partners, een venture capitalist uit Parijs.

De website van Breath Therapeutics geeft nog weinig blijk van leven, maar achter de schermen is het Duitse management van Breath Therapeutics driftig in de weer. Als spin-out van moederbedrijf PARI Pharma in München staat de onderneming aan de vooravond van grote ontwikkelingen. De Duitse startup legt zich toe op innovatieve inhalatietherapieën voor ernstige aandoeningen van de luchtwegen, die ontwikkeld moeten worden voor de behandeling van onder meer het zeldzame Bronchiolitis Obliterans Syndroom (OBS). Via gepatenteerde vernevelaars worden fijn geformuleerde geneesmiddelen geoptimaliseerd voor inhalatie. 

Kennis en middelen
Samen met het management van Breath heeft Gimv gewerkt om de spin-out te realiseren. Als lead-investeerder heeft de investeringsmaatschappij een syndicaat samengesteld door Sofinnova en Gilde aan te trekken. "Dit zijn investeerders waarmee we in het verleden hebben samengewerkt, ze hebben de kennis en de middelen om de plannen van Breath mogelijk te maken", licht Frank de Landheer van Gimv toe. 

De unieke drug-device-combinatie maakt de deal volgens de Landheer zo bijzonder. "We kunnen instappen in een relatief late fase – namelijk aanvang fase drie, waarbij de reeds voorhanden zijnde klinische data zeer veelbelovend zijn. Dat is goed nieuws voor OBS – een zeldzame aandoening – waar momenteel niet echt een efficiënte oplossing beschikbaar voor is."

Karl Nägler, Partner binnen het Health & Care platform van Gimv, over de transactie: "We hebben deze opportuniteit meer dan een jaar opgevolgd en nauw samengewerkt met het team van Breath Therapeutics om deze spin-out mogelijk te maken. Deze afsplitsing is dan ook een mooi voorbeeld van hoe een middelgroot bedrijf externe expertise en fondsen kan aantrekken voor de verdere ontwikkeling van een interne productinnovatie."

Sectoren van de toekomst
Breath is een lichtend voorbeeld van innoverende gezondheidsbedrijven waarin Gimv investeert. Vier futuristisch klinkende thema’s zijn aan de investeringsmaatschappij verbonden: connected consumer, health & care, smart industries en sustainable cities. “We focussen op sectoren die wat ons betreft de toekomst zijn,” vertelde Ivo Vincente, managing partner bij de Europese investeringsmaatschappij, vorig jaar aan de M&A Community

In de investeringsronde stond advocatenkantoor Allen & Overy het syndicaat van investeerders bij, CMS adviseerde Breath.

In DEALFOCUS licht de M&A-redactie iedere vrijdag een onlangs voltooide transactie uit. Eerder brachten we onderstaande deals voor het voetlicht. 

DEALFOCUS: KPN acquireert Divider >
DEALFOCUS: AKD adviseert bij verkoop in Rotterdams-Brabantse distributiedeal >
DEALFOCUS: Solera verwerft 100 procent belang in Digidentity >

 

Gerelateerde artikelen