De carrière van… Baris Koca: ‘Dagelijks uitgedaagd om het beste uit mezelf te halen’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:27
Young M&A’er Baris Koca (Allen & Overy) is gedreven om de corporate wereld en de maatschappelijke wereld samen te brengen.

In de rubriek 'de carrière van…' vertellen jonge M&A-professionals over hun passies, keuzes en ervaringen binnen de dynamische wereld van M&A.

Baris Koca is een 30-jarige, ambitieuze en maatschappelijk betrokken Young M&A-er, werkzaam als advocaat bij Allen & Overy. Daarnaast is hij ambassadeur van One Young World, de grootste jongerenbeweging ter wereld. Baris haalt veel plezier uit zijn werk in de advocatuur, en hecht ook veel waarde aan het leveren van een maatschappelijke bijdrage. Daar zet hij zich dan ook dagelijks voor in, zowel binnen als buiten kantoor. De combinatie van de commerciële advocatuur en de maatschappelijke betrokkenheid leverde hem een plek in Elsevier's 30-onder-30 talentenlijst op. Baris is dus een talentvolle young professional die veel te vertellen heeft over zijn ervaringen en carrière. 

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met M&A en waarom heb je toen gekozen om te werken in dit vakgebied?
“Ik heb rechten gestudeerd. Tijdens mijn bachelor was ik mij nog niet zo bewust van M&A. Ik had mijn pijlen gericht op het strafrecht. Op een gegeven moment heb ik een business course gevolgd, waar ik in aanraking kwam met M&A. Daar is mijn interesse voor het vak gewekt. Ik besloot om ondernemingsrecht te gaan studeren en ben toen ook stages binnen de commerciële advocatuur gaan lopen. Wat M&A voor mij interessant maakt, is dat je goed zicht krijgt op de ins en outs van de onderneming die gekocht/verkocht wordt. Je hebt ook elke keer te maken met een ander soort onderneming wat het werk erg afwisselend maakt. Daardoor blijf je veel leren. Daarnaast vind ik het altijd interessant om te kijken welke rol een onderneming neemt in de maatschappij en denk ik na over hoe (grote) ondernemingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Dit past ook goed bij mijn rol als One Young World ambassadeur waar ik mij bezighoud met dergelijke vraagstukken.” 

Wat houdt je huidige functie precies in?
“Als M&A advocaat adviseer je dagelijks grote (internationale) ondernemingen tijdens een verkoop- of aankoop-transactie, maar ook bij herstructureringen, carve-outs, joint ventures, etc. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met de verkoop van een gascentrale voor een cliënt. Bij een dergelijke transactie zijn er weer andere focuspunten dan bijvoorbeeld bij de verkoop van een winkelketen. Zo moet je bijvoorbeeld nadenken over het eigendom van de gascentrale en de grond waarop het is gebouwd, de nodige onderhouds- en transportovereenkomsten en welke subsidies en vergunningen nodig zijn. Hier doen we dan due diligence naar en de mogelijke issues die daaruit voortvloeien verwerken we vervolgens in de koopovereenkomst. Naast het due diligence onderzoek en het opstellen van de koopovereenkomst, adviseren we de cliënt ook bij andere transactiedocumentatie, bijvoorbeeld een aandeelhoudersovereenkomst (als er meerdere kopers zijn) of een transitional service agreement voor de periode tot de koper de onderneming volledig heeft geïntegreerd. Je zit dus echt aan tafel met jouw cliënt om mee te denken over het proces en over hoe je alle juridische aspecten van een transactie zo goed mogelijk kan vormgeven.” 

Welk carrièrepad heb je bewandeld om in je huidige functie terecht te komen?
“Na mijn VWO ben ik rechten gaan studeren. Toen heb ik eerst een stage gelopen bij Allen & Overy, waarna ik een aanbod kreeg. Inmiddels zit ik bij Allen & Overy in mijn vijfde jaar. Ik ben begonnen bij de praktijkgroep Projects & Real Estate. Daarna heb ik de stap gemaakt naar corporate M&A en besloten daar ook te blijven. Ik vind het vastgoed in combinatie met duurzaamheid nog steeds erg interessant en ben dan ook graag betrokken bij transacties rond infrastructuur, vastgoed en duurzaamheid zoals bijvoorbeeld de verkoop van een windmolenpark, een ondergronds warmtenetwerk of andere grote vastgoedprojecten.”

Waarom heb je gekozen voor een groot kantoor als Allen & Overy?
“Dat is een hele bewuste keuze geweest. Ik ben van nature een harde werker. Ik vind het belangrijk om elke dag het maximale uit mijzelf te halen. Voor mij betekende dat ergens werken waar ik elke dag uitgedaagd zou worden om het beste uit mijzelf te halen. Daarnaast vond ik de mogelijkheden die een groot kantoor met zich brengt een groot voordeel, zoals bijvoorbeeld de opleidingsmogelijkheden en het internationale netwerk. Ik wilde mijzelf graag specialiseren op het gebied van M&A binnen de commerciële advocatuur, maar tegelijkertijd zocht ik ook naar een bepaalde vrijheid om mijzelf ook maatschappelijk in te zetten om zo een bijdrage te leveren aan een positieve verandering. De keuze voor Allen & Overy was dan ook makkelijk gemaakt. Het is namelijk een kantoor dat een commerciële focus heeft en heel sterk is op het gebied van M&A en tegelijkertijd haar maatschappelijke rol en bijdrage belangrijk vindt. Het is achteraf ook de juiste keuze geweest. Ik word dagelijks uitgedaagd het beste uit mezelf te halen en voel mij enorm gesteund in mijn ambities om maatschappelijk een verschil te maken. Daarnaast is het enorm inspirerend om te zien hoe andere collega's en (internationale) ondernemingen daar bezig mee zijn.”

Wat zijn je grootste uitdagingen in je huidige functie?
“Timemanagement is heel belangrijk. Je moet je bewust zijn van de tijd die je op een dag hebt en wat je absolute prioriteiten zijn. Daarnaast is stressbestendigheid belangrijk. Dat is een eigenschap die je echt moet hebben, want je moet onder hoge druk kunnen presteren. Dat is niet nice to have, maar een absolute must in dit werk.” 

Welke klanten vind jij het leukst om mee te werken?
“Allereerst moet ik zeggen dat ik vind dat je als advocaat zoveel mogelijk verschillende cliënten moet bijstaan, vooral aan het begin van je carrière. Zo leer je het meest. Op een gegeven moment ga je wel een bepaalde richting op en daar horen dan ook bepaalde cliënten bij. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om te werken met cliënten die zich bezig houden met innovatie in de brede zin van het woord. Of het nu te maken heeft met duurzaamheid of technologie, of de combinatie natuurlijk. Het geeft mij altijd inspiratie om te zien hoe bepaalde innovatieve ideeën een enorme impact kunnen hebben op de samenleving.” 

Welke eigenschappen en vaardigheden heb je nodig om binnen je huidige functie en Allen & Overy te excelleren?
“Teamwork is een hele belangrijke eigenschap. Je moet echt een teamplayer zijn. Daarnaast heb je nieuwsgierigheid nodig. Je moet echt willen weten en begrijpen hoe het bedrijf dat je adviseert in elkaar steekt en voor welke uitdagingen de sector staat. Verder moet je oplossingsgericht zijn. Een cliënt komt tenslotte naar jou toe voor een oplossing.” 

Wie waren jouw mentors en wat heb je van hun geleerd?
“Ik heb niet specifiek één mentor gehad. Wel zijn de partners en seniors waar ik voor werk echt de personen die mij begeleiden en helpen met mijn carrièrepad. Die vormen daarom ook een mentor voor je, en die rol wordt heel serieus genomen. Verder is iedereen bij Allen & Overy heel open en zijn we er altijd voor elkaar om elkaar verder te helpen.” 

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven binnen het kantoor?
“Toen ik net binnenkwam bij Allen & Overy wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Ik kwam er al snel achter dat het kantoor een hele open cultuur heeft. Er is een enorme focus op innovatie, duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit, het creëren van een veilige omgeving voor iedereen en de ruimte voor ontwikkeling. Hier werken wij met zijn alle aan, want we hebben een gezamenlijk doel, namelijk excelleren in ons werk en een veilige werkomgeving creëren voor iedereen. Onze managing partner zegt altijd dat we in de Champions League zitten. En om te presteren op dat niveau, speel je het beste samen.” 

Hoe ervaar je de werkdruk binnen je huidige functie en is het wat je had verwacht?
“Ja. Ik wist dat ik geen negen-tot-vijf mentaliteit had. Mijn mentaliteit is go hard or go home. Ik zou daarom ook niet in een negen-tot-vijf functie passen. Mijn werkuren kan ik wel vrij flexibel inplannen. Ik zou bijvoorbeeld iets later kunnen beginnen en iets later stoppen. Daarnaast is het mogelijk om tussen de middag een uurtje te gaan sporten. Bij deze flexibiliteit komt wel kijken dat je geen 40-urige werkweek hebt. Dat wil niet zeggen dat het meteen 80 uur is, maar soms moet je in een week wel wat extra uren maken. Het kan ook zijn dat je een keer een 30-urige werkweek draait, al komt dat niet zo vaak voor. Het klinkt als veel, en dat is het soms ook. Daarom heb je ook echt een intrinsieke motivatie nodig als je binnen M&A wil werken.” 

Wat zijn je verdere ambities binnen dit vakgebied?
“Op dit moment is mijn ambitie om in mijn carrière zo ver mogelijk te komen. Ik ben een harde werker en ga nog een lange carrière tegemoet. Ik wil ook zeker nog verder groeien bij Allen & Overy en wil het maximale eruit halen.”  

Lees ook:
De carrière van…Dex Crijnen: 'Continu blijven leren'
 

Gerelateerde artikelen