Buyout activiteit Benelux flink hoger door Nederlandse megadeals

De buyout activiteit in de Benelux is in de eerste helft van 2018 met een derde gestegen tot € 4,2 miljard. De toename werd gedreven door Nederlandse mega-deals. Dat blijkt uit cijfers van CMBOR van Imperial College Business School, dat onderzoek deed naar trends in buyouts in Europa, in opdracht van Investec Specialist Bank uit Londen en investeerder Equistone Partners Europe.

De totale waarde werd opgestuwd door twee mega-deals in Nederland in de eerste helft van dit jaar. DH Private Equity verkocht TMF Group in een secundaire buy-out van € 1,75 miljard aan CVC en een consortium onder leiding van PAI Partners en British Columbia Investment Managers (bcIMP) haalden Refresco van de beurs voor een bedrag van € 1,62 miljard. 

"We zijn bemoedigd, hoewel niet verrast, door de sterke, aanhoudende, activiteitsniveaus in de Benelux", zegt Alexandre Neiss, die de Benelux organisatie leidt bij Investec. "De markt in de Benelux leent zich goed voor het uitvoeren van deals, met een sterke economie die vertrouwen biedt, banken en fondsen die geld aan het werk willen zetten en een goede deal flow in de pijplijn."

De activiteit in de Benelux verschilt met de activiteit in de rest van Europa, waar het aantal deals in de eerste helft van het jaar licht afnam. Was er over de eerste zes maanden van 2017 nog sprake van een totaal van € 43,2 miljard, in de eerste helft van 2018 liep dat licht terug tot € 40,7 miljard.

Verder toont de data aan dat private equity de rem op hun hectische exit-tempo hebben gezet, waarbij de € 100 miljard+ die in elk van de afgelopen vier jaar werd gegenereerd door exits nu daalde naar slechts € 39,9 miljard voor de eerste zes maanden van 2018. De totale exitwaarde in Europa daalde met bijna een derde (30%) van € 56,9 miljard in de tweede helft van 2017. De UK zag de steilste daling van exit-activiteiten, met £ 6,0 miljard (€ 6,8 miljard) gegenereerd in de eerste helft van 2018, tegenover de £ 13,6 miljard in de tweede helft van 2017.
Daarentegen boekte de Benelux een exitwaarde € 5,1 miljard voor de eerste helft van 2018, en is de regio goed op koers om het sterke cijfer van € 8,95 miljard van vorig jaar te evenaren of te overtreffen.

In Nederland vonden in de eerste helft van 2018 drie van Europa’s top 10-exits plaats. CVC kocht TMF-groep, een 2008 overname door DH Private Equity in een verkoop van € 1,75 miljard; JC Flowers bracht NIBC Bank naar de beurs en ook Apollo bracht Ceva naar de beurs.
 
Interessant is dat twee van de grote exits IPO's waren, terwijl in Europa meer dan de helft van de totale exitwaarde (€ 20,6 miljard) afkomstig was van verkoop tussen private equity-bedrijven. Slechts vijf van de 184 private equity exits in Europa tijdens de eerste helft van 2018 waren via IPO, versus 26 in het hele jaar 2017.
 
"Het klimaat in de afgelopen vier jaar is gunstig geweest voor de verkoop van asssets, geholpen door de beschikbaarheid van schuld op de markt", zegt Christiian Marriott, partner en hoofd Investor Relations bij Equistone Partners Europe. "Onlangs heeft een groeiende voorkeur voor bilaterale processen in plaats van overvolle veilingen mogelijk bijgedragen aan een groter aantal moeilijke verkoopprocessen. Indien succesvol, bieden bilaterale deals zowel de koper als de verkoper de mogelijkheid om de hyperconcurrentie, die nu rond de meeste processen gebeurt, te omzeilen", zegt hij gedreven door de ervaring opgedaan bij de drie exits van Equistone in een periode van twee weken aan het begin van de zomer.

Gerelateerde artikelen