Brussel scherper op gesubsidieerde Chinese overnames

De Europese Commissie wil meer letten op overnames van Chinese bedrijven in Europa die met subsidie van de overheid. Dat zegt de eurocommissaris voor banen en groei Jyrki Katainen in het Duitse Handelsblatt.

Volgens de EU-commissaris zijn particuliere investeringen welkom, maar hij is beducht op oneerlijke concurrentie en streeft naar een gelijk speelveld voor bedrijvenkopers op de Europese markt. In Duitsland is er onrust ontstaan over Chinese overnames. Vorig jaar kochten Chinese ondernemingen minstens 68 Duitse bedrijven voor bijna twaalf miljard euro.

Leidende marktposities voor Chinese bedrijven
De Europese Volkspartij had vorige week onder leiding haar Duitse fractievoorzitter Manfred Weber een oproep gedaan aan de Commissie om met een voorstel te komen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Volgens een bericht in Het Financieele Dagblad is er veel zorg over het staatsplan 'China Manufacturing 2025', waarin de Chinese overheid bedrijven van eigen bodem stimuleert om leidende marktposities in de wereld in te nemen.

Ook private-equity-managers zien de opkomst van Chinese kopers. Zij verwachten meer concurrentie van Chinese investeerders. Met de toename van Chinese kopers op de Europese markt komen er ook andere culturele mores. Dat merkt de Nederlandse dealmaker Rogier Bijnen die voor MenA.nl blogt over dealmaking in China. In een uitzending van het NPO-programma 'Stand van het Land´ bleek – op basis van cijfers van MenA.nl – dat ook in Nederland Chinese kopers een actieve rol spelen.

Lees ook:
Faked in China
Private-equitymanagers verwachten meer concurrentie van Chinese investeerders

Gerelateerde artikelen