Brexit: Onzekerheid troef voor Nederlandse bedrijven

Het Nederlandse bedrijfsleven zet zich schrap voor een rit in een achtbaan. De keuze van het Britse volk om te breken met Brussel leidt een periode van onzekerheid in, die volgens experts zijn weerslag zal hebben op de economie. Op de financiële markten is dan ook met verbijstering geregeerd, met zware koersverliezen tot gevolg.

‘Wij roepen op het hoofd koel te houden’, aldus werkgeversorganisaties VNO-NCW en LTO Nederland. ‘Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen.’ Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) wil daarover op korte termijn om de tafel met het Nederlandse bedrijfsleven.

Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex willen ondernemers bijstaan in de onzekere periode die komt. ‘Bedrijven doen er goed aan om zo snel mogelijk contact met hun Britse klanten en leveranciers op te nemen om zich ervan te verzekeren dat zij hun werkrelatie ook in de toekomst kunnen voorzetten’, luidt hun eerste advies.

Veel grote bedrijven, zoals de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell en verffabrikant AkzoNobel, lieten weten het besluit van de meerderheid van het Britse volk te respecteren. Het is evenwel nog te vroeg om in te schatten welke gevolgen een brexit op termijn heeft.

De Nederlandse banken kijken vooralsnog de kat uit de boom. Zowel Rabobank als ING liet weten de klanten te volgen. Als die Londen de rug toekeren, kan dat gevolgen hebben voor de activiteiten van die banken in The City. ABN AMRO verwacht nauwelijks iets te merken van het Britse vertrek uit de EU. Branchevereniging NVB liet weten dat de banken extra personeel inzetten om vragen van klanten te beantwoorden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen