Brexit extra spannend voor ForFarmers

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:31
Het beursgenoteerde ForFarmers nam de afgelopen vier jaar minstens vier Britse bedrijven over. In het hoofdkantoor te Lochem zal het morgen extra spannend zijn tijdens het Brexit-referendum.
Barack Obama, Paul Polman, Richard Branson. Als we de groten der aarde mogen geloven wordt het een economische ramp als Groot-Brittannië donderdag besluit om uit de Europese Unie te stappen. Eerder bleek al dat Nederlandse CFO’s vrezen voor een Brexit. En tijdens het M&A Forum in Londen afgelopen mei was er niemand in het driekoppige investors panel dat ook maar één noemenswaardig voordeel kon destilleren uit een Brits vertrek. Wel heel veel nadelen, zoals onzekerheid op de markten en uitgestelde investeringen. 
 

Investeerders Wouter Snoeijers (Levine Leichtman), Heinrich Merz (Amundi) en Remco Lenterman (Citadel) uitten hun zorgen tijdens het forum bij ING UK
Nederland is een echte exporteconomie en doet relatief veel zaken met het Verenigd Koninkrijk. Zowel bij de import als de export staat Nederland in de top 6 van belangrijkste handelspartners, berekende het FD. Andersom geldt dat ook. Het VK is het derde belangrijkste exportland voor Nederland en bij de importen staat het VK op plaats vijf.
ForFarmers
Beursexpert Nico Inberg schreef gisteren op IEX.nl dat ForFarmers van alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven een van de hoogste exposures heeft aan VK. Op basis van gegevens uit het jaarverslag merkt Inberg op dat 22 van de 42 fabrieken van het Limburgse veevoederbedrijf aan de overkant van de Noordzee staan. “Qua omzet is het gewicht minder: in geld gemeten komt 34% van de omzet uit het Verenigd Koninkrijk,” aldus de voormalige partner van handelshuis Optiver. Nog steeds heel veel natuurlijk.
Uit de database van MenA.nl blijkt dat ForFarmers in de afgelopen vier jaar 4 Britse bedrijven heeft overgenomen: de veevoudertak van Countrywide Farmers plc (mei 2014), HST Feeds Ltd (februari 2014), BOCM Pauls (maart 2012) en Agricola (maart 2012). 
Op en neer
Sinds enkele weken geleden staat ForFarmers genoteerd aan de beurs van Euronext Amsterdam. Nog net een kleine maand voor de eventuele Brexit dus. Het agragische aandeel ging voor 6,95 euro naar de beurs en sloot gisteren op 6,30. Het dieptepunt was vorige week op 5,80 maar sinds het Leave Camp niet meer op een kleine winst staat in de peilingen, is de koers weer iets opgekrabbeld. Dagkoersen zijn natuurlijk wel erg korte termijn maar kennelijk vindt een deel van de beleggers dat ForFarmers bij een Brexit problemen kan ondervinden. 
 
Grote bedrijven zouden meer last gaan hebben van een Brexit dan kleinere bedrijven omdat grotere ondernemingen meer exporteren, zo berekende het Centraal Planbureau (CPB). Het Nederlandse veevouderbedrijf is met 2,2 miljard euro jaaromzet  groot te noemen. Maar gelukkig heeft ForFarmers zijn exportactiviteiten van het Britse dochterbedrijf BOCM Pauls (in 2012 overgenomen) eind 2014 verkocht aan strategisch partner Nutreco. Aan de andere kant, een dalende Britse pond zou goed zijn voor de export van de Britse dochterbedrijven. Hoewel, ForFarmers rapporteert dan weer wel in euro’s. Het een heeft ook weer invloed op het ander.
 
Met andere woorden, het is ontzettend moeilijk om in te schatten wat een Brexit voor ForFarmers concreet gaat betekenen. Valutakoersen, de groei van de Britse economie, het wegvallen van EU-subsidies, de voorwaarden van de nieuwe handelsakkoorden: het zijn allemaal zaken die invloed hebben. Duidelijk is in ieder geval dat de wereld er na Brexit voor ForFarmers heel anders uit ziet. 
 
In de bestuurskamer te Lochem zal daarom morgen met grote spanning worden gekeken naar de eindstand, ondanks dat er op die dag geen EK-wedstrijden zijn. 
 
Gerelateerde artikelen