Bouw uit as herrezen

Met 400 fusies en overnames geldt de bouwsector als dé M&A branchekampioen van 2018.

Grote bedrijven zijn op overnamepad, MKB-ondernemingen verzekeren zich van hun toekomst door te fuseren. Enerzijds een schrijnend tekort aan werknemers, anderzijds een groeiende vraag naar nieuwbouw; het veroorzaakt een ongekende hoogspanning in de bouwwereld. Van zorgenkind tijdens de crisis tot succesnummer anno 2019.

Lees ook: Hoogvliegers reisbranche mikken op overnames
"We willen Europees kampioen en Wereldspeler zijn."

Sommige kleinere spelers laten zich in de consolidatie die de sector ondergaat vrijwillig inlijven, zoals Brabotech Aannemingsbedrijf BV. MKB’ers uit Etten-Leur gingen akkoord met een bod van bouwreus Heijmans. Die zich op zijn beurt zo verzekerde van een veertigtal vakmensen, onder wie gespecialiseerde metselaars, op de huidige overspannen arbeidsmarkt amper te vinden. Want ook dat is tekenend voor de huidige markt: er is een schrijnend tekort aan bouwvakkers. Naast die al genoemde metselaars is er ook grote vraag naar timmerlieden en installatiemonteurs. En door een concurrent te kopen, wordt ook dat felbegeerde personeel in huis gehaald. Soms als bonus, maar steeds vaker als doel op zichzelf.   

Een grotere overname – categorie tot 50 miljoen euro, zie lijst uit onze databank – was die van Giesbers door concurrent Trebbe Group. Beide bedrijven bivakkeren in de top 50 van grootste bouwers in Nederland. De omzet van Trebbe bedroeg in 2017 278 miljoen euro bij een personeelsbestand van 300 werknemers. Giesbers uit Arnhem is met 131 miljoen omzet en ongeveer 125 werknemers een stuk kleiner.

Juiste partner

In een persbericht legt eigenaar René aan de Stegge uit wat zijn redenen waren om voor verkoop te kiezen. “Na het besluit om als eigenaar terug te treden, zochten we naar een bedrijf dat goed past bij de Giesbers-bedrijven en Kalliste Woningbouwontwikkeling. En de ambitie heeft om deze als zelfstandige bedrijven met het ingezette beleid voort te zetten. In Trebbe hebben we de juiste partner gevonden. De bedrijven kennen veel overeenkomsten en versterken elkaar qua werkgebied en marktbenadering.”

Trebbe is, net als Giesbers, een familiebedrijf pur sang. Opgericht in Twente in 1911 door Arnold Trebbe en aanvankelijk gespecialiseerd in onderhoud en verbouwingen. Grote opdrachten kwamen er ook al snel, bijvoorbeeld de bouw van 38 eengezinswoningen voor de Enschedese Woningbouwvereniging Patrimonium. Met het toetreden van Hein Trebbe jr. is inmiddels de vijfde generatie Trebbe actief in het bedrijf. 

Deals in de bouwwereld
Royal Boskalis Westminster koopt Bohlen & Doyen (5-50 million)
Trebbe Group koopt Giesbers (5-50 million)
BBGI koopt VolkerInfra (<5 million)
IdVerde koopt BTL (5-50 million)
HAL Investments koopt Westag & Getalit (170 million)
Solid koopt H. van Meekeren (5-50 million)
Les Nouveaux Constructeurs en Aermont Capital kopen BPD Marignan (50-100 million)
Aannemingsbedrijf Van Gelder koopt W. van den Heuvel (5-50 million)
Iv-Group koopt Advin (5-50 million)
Van Oord koopt MPI Offshore (50-100 million)

Blauwdruk morgen

Vorig jaar werd de regionale indeling losgelaten en kwamen er twee werkmaatschappijen. Daarnaast heeft Trebbe deelnemingen in Dijkham bouw BV (Nijkerk) en Bouwbedrijf Van den Hengel BV (Soest). De blauwdruk van morgen, aldus de website: ‘Trebbe transformeert naar een klantgericht bedrijf. Waar wij vroeger alleen verantwoordelijk waren voor de bouwkundige werkzaamheden en het aannemen van werk, bieden we nu complete huisvestingsoplossingen. Van ontwikkeling tot beheer. Van nieuwbouw tot renovatie en transformatie.’

Recente cijfers van het CBS laten sinds 2016 een fluctuerend beeld van het aantal fusies en overnames in de bouw- en installatiesector zien. Dat jaar was sprake van 490 fusies en overnames, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2015 en zelfs 42 procent vergelijken met 2014. In 2017 zakte het aantal M&A deals iets in, waarna 2018 op 400 uitkwam.

Grootste prijsstijging

De sector profiteert daarbij van mega-prijsstijgingen in de nieuwbouw. Zo waren nieuwe koopwoningen in het derde kwartaal van 2018 maar liefst 17 procent duurder dan een jaar eerder. Daar waar bestaande huizen in diezelfde periode met 9,2 procent in prijs stegen. Nederland heeft de twijfelachtige eer om samen met Slovenië de grootste prijsstijging in de Europese Unie te noteren, aldus cijfers van het CBS en het Kadaster.

Groei in de sector is er ook door activiteiten buiten de landsgrenzen. Nederlandse bedrijven verhandelden voor 4,3 miljard euro aan bouw- en baggerdiensten in de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Dit bedrag is volgens het CBS nog nooit zo hoog geweest. Het gaat deels om grote nieuwe projecten, zoals de bouw van windmolenparken en het installeren van machines en productiestraten. Met name in Duitsland, Denemarken, België en Engeland zijn de bouwactiviteiten van Nederlandse bedrijven sterk toegenomen. Buiten de EU gelden de Verenigde Arabische Emiraten als belangrijk afzetgebied voor ‘onze’ bouwers. Het gaat bijvoorbeeld om het aanleggen van palmeilanden in Dubai.     
 

Gerelateerde artikelen