‘Assurantiemarkt aan de vooravond van een overnamegolf’

Groeiende kasstromen lokken investeerders en financiers

Overnameadviesbureau BHB Dullemond verwacht dat 2023 een ongekend jaar zal worden wat betreft overnameactiviteiten in de assurantiemarkt. Grote partijen gaan daar op zoek naar een nieuwe aandeelhouder. De aantrekkingskracht is wederzijds volgens BHB Dullemond. Die wijst erop dat het afgelopen halfjaar nieuwe internationale partijen toegetreden zijn tot de Nederlandse intermediaire markt. Nieuwe strategische kopers staan aan de poort te rammelen, stelt de adviseur in een persverklaring.

Een teken van de sterke interesse naar assuradeurs is de verkoop van Nemassdeboer eind januari. De NDB-groep (eigenaar van Nemassdeboer, De Jong Assurantiën, Braas & Partners en het verzekeringsplatform DiVerz!) sloot zich aan bij het Duitse GGW. “Dit betreft een door HG Capital gefinancierde partij die in minder dan drie jaar is gegroeid van nul naar dertig bedrijven in de DACH-regio”, stelt BHB Dullemond.

De overname van Licent, een coöperatie van zeventien assurantietussenpersonen, door Gilde Equity Management toont volgens de adviseur aan dat er een nieuwe private equity-investeerder is toegetreden tot de assurantiemarkt, uiteraard inclusief groeiambitie. “Dat laat zien dat de sterk consoliderende markt ruimte biedt voor nieuwe toetreders”, aldus BHB Dullemond.

BHB Dullemond baseert de verwachting van een overnamegolf in de assurantiemarkt ook op een rondgang langs diverse Nederlandse grootbanken. Stabiele kasstromen van intermediairbedrijven versterken de bereidheid om overnames te financieren. Ondanks dat de gestegen rekenrentes hun weerslag hebben op de totale financierbaarheid, vormen de kasstromen nog steeds de basis, stelt het adviesbureau.

Door indexatie van premies en de koppeling van provisies en tekencommissies hieraan groeien de kasstromen van intermediairs mee. Dat de risico’s voor grootbanken in deze sector klein zijn, blijkt volgens BHB Dullemond uit de afwezigheid van betalingsproblemen op overnamefinancieringen binnen de sector.
 

Gerelateerde artikelen