Assuradeurenbedrijf Licent in handen van Gilde

De coƶperatie wordt omgezet in een gewone BV.

De mededingingswaakhond ACM heeft groen licht gegeven voor de overname van Licent door private equity-bedrijf Gilde Equity Management. Licent is een coöperatie van zeventien assurantietussenpersonen in het oosten van het land. Gilde heeft hiervoor speciaal een dochterbedrijf opgezet, Mirabel Groep, die de feitelijke zeggenschap heeft. Volgens de ACM blijft er na de deal voldoende concurrentie over.

Dit ondanks de consolidatie die al jaren plaatsvindt onder verzekeringskantoren. Het aantal entiteiten dat onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank (DNB) daalde van 139 in 2016 tot 115 in 2020. De daling is het gevolg van strengere regelgeving die is ingevoerd door de financieel toezichthouder AFM. Zo werden provisies voor veel verzekeringsproducten verboden. Er zijn tegenwoordig 5.000 assurantietussenpersonen, een krimp van 80 procent.

Door de overname door Gilde stop Licent om een coöperatie te zijn. Het wordt een BV waarvan de aangesloten kantoren voor 30 procent aandeelhouder worden. Gilde neemt 61 procent van de aandelen en de resterende negen procent gaat naar het management.

Financiële details over de deal zijn niet bekendgemaakt.
 

 

Gerelateerde artikelen