ASMI-belager Ricky Sandler vindt winnen belangrijker dan gelijk krijgen

Laatst bijgewerkt: 20 juli 2023 10:39
De activistische aandeelhouder van de Nederlandse techneut ASM International Ricky Sandler heeft 6,5 miljard USD geïnvesteerd, woont in een appartement van 19 miljoen USD en vindt winnen belangrijker dan gelijk krijgen.

“Het zat altijd in mijn bloed”, zegt Eminence Capital-oprichter Ricky Sandler over zijn werk als investment manager. De hedge-fundmanager, bekend om uitspraken als "Cash is king" en "Hogs get fat and pigs get slaughtered", is sinds vrijdag op de radar omdat hij zich actief bemoeid met de Nederlandse toeleverancier van de chipindustrie ASM International. 

Sandler sr. werkte bij Goldman Sachs
Sandler komt uit een familie van geldmanagers. Zij vader werkte als analist voor Goldman Sachs en begon in 1982 een van de eerste hedge funds, zegt Sandler jr. in gesprek met wallstreetweek.com. Hij studeerde business accounting en finance aan de University of Wisconsin en ging na zijn studie aan de slag op Wall Street. 

Hij noemt zichzelf een quality value investor. Eminence Capital investeert in goed lopende bedrijven die volgens hem gezien de price-earnings-ratio zijn ondergewaardeerd. Hij wil zich onderscheiden van andere value investors door ook naar het lange-termijnperspectief van een bedrijf te kijken. Het bedrijf neemt ook shortposities in, als ze denkt dat andere beleggers niet doorhebben dat de waardering op instorten staat en er een value trap in de prijs van het aandeel is geslopen. 

Winnen belangrijker dan gelijk krijgen
Sandler werkt graag met mensen die het belangrijker vinden om te winnen dan om gelijk te krijgen, aldus Business Insider. De investeerder ziet dan in de financiële sector veel 'briljante quants met een hoog intellect' worden aangenomen. Sandler doet daar niet aan mee. Quants zijn gevaarlijke investeerders omdat ze vooral heel goed zijn in gelijk krijgen en moeilijk kunnen toegeven als ze verkeerd zitten. Dat gebrek aan bescheidenheid kan duur uitpakken als je 6,5 miljard dollar onder beheer hebt.

Duplex van 19 miljoen euro met vijf badkamers
De investeringsmanager lijkt ook een goede neus voor vastgoed te hebben. Toen de Amerikaanse huizenmarkt in 2009 in de slop zat, kocht hij voor 19 miljoen euro een appartement in New York. Het voormalige penthouse van de Amikaanse actrice Kitty Carlisle Hart op 1185 Park Avenue in de Upper East Side telt tien kamers, vier slaapkamers, vijf badkamers, een ´poederkamer´, vergt 8.765 USD maandelijks onderhoud en heeft een bibliotheek met open haard

Entree 1185 Park Avenue

Mislukte overname
Zijn plannen pakken niet altijd even goed uit. In 2013 drong hij bij kledingfabrikant Mens’s Wearhouse aan op een overname van branchegenoot Jos. A. Bank. Hierbij riep hij mede-investeerders op om actie te ondernemen als het bestuur van Men's niet met hem akkoord ging. Eminence Capital had toen een aandeel van 9,8 in Men’s Wearhouse. Hij kreeg zijn zin en het bedrijf kocht Jos. A. Bank voor 1,5 miljard USD. In hetzelfde jaar werd de CEO ontslagen en twee jaar later was het aandeel van Men’s Wearhouse met 65 procent gedaald.

Foto bovenaan: screenshot interview wallstreetweek.com

Lees ook:
Activistische hedgefundmanager Ricky Sandler voert druk op ASM International op

 

Gerelateerde artikelen