Activistische hedgefundmanager Ricky Sandler voert druk op ASM International op

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:39
De activistische Amerikaanse investeerder Ricky Sandler, eigenaar van Eminence Capital, wil dat ASM International - een Nederlandse toeleverancier voor de chipindustrie - haar belang in ASM Pacific Technology verkoopt. Eminence heeft haar aandeel in ASMI vergroot naar 8,98 procent.

Eminence Capital heeft een verzoek ingediend om de risico's en voordelen van de volledige verkoop van het belang van ASM International (ASMI) in ASM Pacific Technology (ASM PT) op de agenda te zetten van de algemene vergadering op 22 mei. ASMI heeft een belang van 39,19 procent in ASM PT. De Aziatische deelneming van ASMI presteert zo goed, dat analisten van zakenbank Morgan Stanley het koersdoel voor ASMI hebben verhoogd van 51,00 naar 56,00 euro. ASM PT vertegenwoordigt inmiddels circa 65 procent van de marktkapitalisatie van ASMI.

Eminence Capital bouwt belang in ASMI uit
Eminence Capital heeft sinds 17 maart een kapitaalbelang en stemrecht van 8,98 procent. Dat was bij een eerdere melding bij het AFM register voor substantial holdings and gross short positions nog 8,05 procent en een stemrecht van 2,99 procent.

Hedgefundmanager Ricky Chad Sandler 
Ricky Chad Sandler is de oprichter en senior portfolio manager van Eminence Capital. Hij heeft bedrijf in 1999 opgericht in New York en richt zich met name op het management van hedge funds, meldt Bloomberg. Het fonds investeert in beursgenoteerde bedrijven wereldwijd en hanteert soms een korte en soms een lange termijn voor zijn investeringen. 

Sandler voerde druk op tot mislukte overname
Sandler noemt zichzelf geen activist (zie video), maar houdt zich wel actief bezig met de strategie van haar investeringen. Voor hij zich bezighield met de verkoop van ASM PT door ASMI haalde hij in 2013 de media door zijn investering in het Amerikaanse kledingbedrijf Men’s Wearhouse. Dat pakte niet best uit. Hij voerde de druk op om branchegenoot Jos. A. Bank te kopen. Hierbij riep hij mede-investeerders op om actie te ondernemen als het bestuur van de fuserende bedrijven niet met hem akkoord ging. Eminence Capital had toen een aandeel van 9,8 in Men’s Wearhouse. Hij kreeg zijn zin en Men’s Wearhouse kocht Jos. A. Bank voor 1,5 miljard USD. In hetzelfde jaar werd de CEO ontslagen en twee jaar later was het aandeel van Men’s Wearhouse met 65 procent gedaald.

In 2013 sprak hij voor de camera’s van de Amerikaanse nieuwzender CNBC over zijn plannen. In het gesprek laat hij ook weten geen activistische aandeelhouder te zijn.

Ricky Sandler

Morgan Stanley, HSBC, Stibbe en Freshfields adviseren ASM International
In 2013 herplaatste ASMI een belang van 12 procent in ASM PT. Hierbij kreeg ASMI advies van zakenbanken HSBC, Morgan Stanley en advocatenkantoren Stibbe en Freshfields Bruckhaus Deringer. Het team van Stibbe stond onder leiding van Allard Metzelaar. Thijs Flokstra gaf leiding aan het team van Freshfields. In 2011 kocht het samen met ADP Investments een aandeel in Levitech.

Lees ook:
ASMI-belager Ricky Sandler vindt winnen belangrijker dan gelijk krijgen

Gerelateerde artikelen