AkzoNobel wil Specialty Chemicals binnen een jaar afsplitsen

AkzoNobel wil zijn divisie Specialty Chemicals binnen een jaar afsplitsen van de verf- en coatingstak en de opbrengst daarvan grotendeels ten goede laten komen aan aandeelhouders. Dit maakte het verf- en chemieconcern woensdag in zijn strategie-update bekend.

Het concern verhoogt verder de financiële doelstellingen voor 2020 voor de twee activiteiten. Voor Paints en Coatings wordt nu een rendement op de omzet van 15 procent nagestreefd en een rendement op investeringen van meer dan 25 procent. Specialty Chemicals moet een rendement op de omzet van 16 procent en een rendement op investeringen van meer dan 20 procent realiseren.

Dit jaar wordt aan de aandeelhouders in totaal 1,6 miljard euro uitgekeerd in de vorm van een speciaal dividend van 1 miljard euro en middels een verhoging van het reguliere dividend met 50 procent tot 2,50 euro per aandeel.

AkzoNobel speelt met een versnelling van de groei en waardecreatie met het creëren van twee gefocuste, onderdelen Paints en Coatings en Specialty Chemicals in op het afgewezen overnamebod van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries.

"De logische stap van het creëren van twee aparte bedrijven volgt uit de sterke financiële en operationele basis die in de afgelopen jaren is ontwikkeld. Het zal leiden tot hoogwaardige, snellere en meer zekere waardecreatie met aanzienlijk minder risico's, onzekerheden en sociale kosten ten opzichte van alternatieve opties", meldde AkzoNobel woensdag in het persbericht over de strategie-aanpassing.

Bij de afsplitsing van Specialty Chemicals wordt zowel gekeken naar een aparte beursnotering als een verkoop.

Het bedrijf wil met verbeterprogramma's en de afsplitsing van Specialty Chemicals in totaal 200 miljoen euro extra kosten besparen en zal daarnaast tot 2020 voor 1 miljard euro investeren in onderzoek en ontwikkeling.

"Onze toewijding om aanzienlijke aandeelhouderswaarde te realiseren, versterkt ons in onze overtuiging dat het plan dat we vandaag toelichten zal leiden tot een verandering van de waardecreatie. Het zal leiden tot significante aandeelhouderswaarde op korte-, middellange- en langetermijn. Het zal uitgekeerd worden op gezette tijden met een duidelijk tijdpad en is in het belang van alle stakeholders", zei CEO Ton Büchner.

"In de laatste jaren zijn we voortdurend onze belofte nagekomen om de winstgevendheid en groei te verbeteren binnen ons bedrijf. We hebben teams van wereldklasse en een solide financiële en operationele basis", voegde de topman toe.

Door: ABM Financial News

Lees ook:
Deze Hollandse kroonjuwelen vielen ten prooi aan buitenlandse jagers
PPG schetst voordelen voor overnameprooi AkzoNobel in brief
Aandeelhouders verklaren AkzoNobel de oorlog

Gerelateerde artikelen