Grote beursbedrijven willen time-out bij vijandig overnamebod

Drie prominenten uit het bedrijfsleven hebben bij demissionair Minister Henk Kamp van Economische Zaken aangeklopt om de 25 beursbedrijven uit de AEX-index langer bedenktijd te geven na een vijandig bod.

Oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, voormalig Ahold-bestuurder en advocaat Peter Wakkie en Jan Hommen, voormalig bestuurder van ING en KPMG, willen de grote Nederlandse beursbedrijven op adem laten komen na een vijandig bod, zo meldt het Financieele Dagblad. De drie-eenheid krijgt steun van de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO). 

Afschrikken
In het voorstel krijgen bestuurders en commissarissen een time-out na een ongevraagde bieding. Aandeelhouders dienen beide bestuursorganen een jaar lang met rust te laten, als het bod in de ogen van het bestuur vijandig is. Ook zou dit vooruitzicht ongenode bieders moeten afschrikken om ongevraagd Nederlanders beursgenoteerde bedrijven te kopen. 

Demissionair minister Henk Kamp die het hoge bezoek van de afgevaardigden van de BV Nederland ontving, zou niet onwelwillend tegen het voorstel staan. Eerder sprak demissionair minister Henk Kamp al zich uit voor een onafhankelijk AkzoNobel. De Nederlandse multinational wees maandag het derde bod van aanjager PPG af. De verwachting is dat de Amerikanen terugkomen, dit keer met vijandige bedoelingen.  

Rondvraag
Eerder gaf Hommen een pleidooi voor langere bedenktijd bij een vijandige overnamebieding.  De voormalige ING-bestuurders kreeg bijval van onder andere oud-Akzo CEO Hans Wijers en Heijmans-commissaris Sjoerd Vollebregt. De time-out van een jaar zou wettelijk verankerd moeten worden. Is zo’n maatregel wenselijk? MenA.nl deed rondvraag.

Lees ook:
Deze Hollandse kroonjuwelen vielen ten prooi aan buitenlandse jagers
PPG, denk na voordat je Akzo koopt

 

 

Gerelateerde artikelen