Financiële kater voor Aegon na deal met a.s.r.

Het onderdeel werd minder waard dan wat er in de boeken stond.

Aegon heeft een miljardenverlies geleden door de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot a.s.r.. Aegon heeft namelijk flink moeten afschrijven op de onderdelen. Ze worden nu gewaardeerd op een veel lagere waarde dan waarvoor Aegon ze in de boeken had staan.

Vorig jaar kwam Aegon netto zo'n 2,5 miljard euro tekort, waar een jaar eerder nog bijna 1,7 miljard euro winst werd gemaakt. Volgens Aegon is de afschrijving verplicht volgens de boekhoudregels. Het zou puur gaan om een boekhoudkundig verlies. Zelf kijkt Aegon liever naar zijn operationele winst, waarin de afschrijving niet is meegenomen. Dat resultaat was vorig jaar stabiel.

A.s.r. en Aegon kondigden hun deal in oktober aan. Lard Friese, CEO van Aegon, verwacht dat de overname in de tweede helft van dit jaar is voltooid. Door de samenvoeging van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon met die van a.s.r. ontstaat een van de grootste verzekeraars van Nederland. Voor de transactie ontvangt Aegon een aandelenbelang van bijna 30 procent in a.s.r. en een contant bedrag van 2,5 miljard euro. In totaal werd de deal gewaardeerd op bijna vijf miljard euro.

Door de deal verdwijnt de naam van Aegon niet helemaal uit Nederland. De Nederlandse vermogensbeheertak van Aegon gaat niet over naar a.s.r.. Volgens de organisaties moet het a.s.r.-merk bij de samengevoegde activiteiten wel de leidende merknaam worden. Het merk Aegon zal nog drie jaar na afronding van de transactie in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten. De merknamen van de overige onderdelen van Aegon, waaronder TKP, Knab, Robidus en Nedasco, veranderen niet.

Lees ook: Lieke van der Velden (NautaDutilh) en Arne Grimme (De Brauw) over de a.s.r./Aegon Nederland deal

 

Gerelateerde artikelen