BOM kampioen investeerder in Nederlandse startups

Nederland in de top 20 van jaarlijkse venture capital (VC) investeringen.

Van alle venture capital investeerders in Nederlandse startups is de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) de meest actieve. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van dataleverancier Dealroom. De provincie Noord-Brabant gooit Ć¼berhaupt hoge ogen: het Brabant Startup Fonds staat op de zesde plaats.

Internationaal gezien staat Nederland in de top 20 van jaarlijkse venture capital (VC) investeringen. De VC investeringen in Nederland zijn flink gegroeid de afgelopen jaren, met een piek in 2021, toen er zeven miljard dollar opgehaald is. In 2022 liep dat enigszins terug, maar nog steeds lagen de investeringen 180 procent hoger dan in 2020.

Volgens het rapport van Dealroom ging meer dan de helft van de VC-investeringen in 2022 in Nederland naar ondernemers in energie, fintech of bio- en medische technologie. BOM focust zich als meest actieve investeerder op startups die bijdragen aan maatschappelijke transities, zoals klimaatneutrale energieoplossingen, een gezonde toekomst, kansrijke sleuteltechnologieƫn en duurzame voedselsystemen. Zo investeerde BOM de afgelopen periode in onder meer startups als Astrape Networks, FononTech, IM Efficiency, RIFT en Autoscriber.

Gerelateerde artikelen