ABP en HgCapital steken honderden miljoenen in ‘meest efficiënte’ windpark in Zweden

Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, kortweg ABP, investeert bijna 327 miljoen euro in de aanleg van het grootste windmolenpark op het vasteland van Zweden.

Het Åskalen-windpark wordt gebouwd door het Zweedse windparkbedrijf Vasa wind en de Deense windturbinebouwer Vestas. Private-equityhuis HgCapital doet ook een duit in het zakje, om hoeveel geld dat gaat is niet bekend. Zo meldt ABP vrijdag op haar website. 

Klimaatdoelen
"Wij vinden het belangrijk om onze positie als een van de grootste pensioenfondsen ter wereld te gebruiken. Dit doen we om de klimaatdoelen van Parijs te halen en bij te dragen aan de overgang naar duurzame energie", aldus ABP-topvrouw Corien Wortmann-Kool. ABP is met 2,9 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland. 

Het pensioenfonds investeert normaal gesproken in al bestaande projecten. Het is daarom een unicum dat ABP nu gaat investeren in het beginstadium van een bouwproject. Hiermee wil het naar eigen zeggen grip op de kosten en uiteindelijk opbrengsten krijgen. 

Meest efficiënte windparken
Het Åskalen-park moet een van de meest efficiënte windparken in Europa worden. Daarom is gekozen voor een dungevolkt gebied met sterke en aanhoudende wind. Er worden windmolens met een hoogte van 187 meter en een rotordiameter van 136 meter geplaatst. ABP verwacht dat de plaatsing en werking van 80 windmolens in het windpark in 2020 af is. Tegen die tijd wil het pensioenfonds 5 miljard euro geïnvesteerd hebben in duurzame energie. 

Lees ook:
ABN AMRO, Aperghis en Capitium adviseren bij mogelijke verkoop Eneco
DEALFOCUS: NautaDutilh begeleidt PZEM bij verkoop netwerkbedrijf aan Stedin

Gerelateerde artikelen