Wordt 2021 een recordjaar voor private equity?

De eerste helft van 2021 was een zeer actieve periode voor private equity fondsen.

Tijdens het begin van de coronacrisis in 2020, was het ondenkbaar dat private equity een jaar later op weg zou zijn om een recordjaar neer te zetten. Toch is dit wat er aan de hand is, meldt consultancybedrijf Bain & Company in het rapport ‘Private Equity’s Wild First-Half Ride’.  

‘Het is riskant om de uitkomst van een jaar te voorspellen op basis van de eerste helft’, valt te lezen in het rapport. ‘Maar dealwaarde, exit-waarde en fondsenwerving zijn allemaal op weg om de 1 biljoen dollar te passeren.’  

Met deze omvang is de private equity industrie verdrievoudigd in slechts tien jaar tijd. En er is meer dan genoeg dry powder voor de fondsen – het astronomische bedrag van 3,3 biljoen dollar – om nieuwe activiteiten te stimuleren tijdens de rest van 2021.  

Wereldwijd genereerde private equity 539 miljard dollar aan dealwaarde in de eerste zes maanden van 2021. Dat is vergelijkbaar met het jaargemiddelde sinds 2016 van 543 miljard dollar. Een jaartotaal van meer dan 1 biljoen dollar dit jaar zou het vorige record van 804 miljard dollar dik verbreken. Dat record werd in 2006 gezet toen de sector zijn hoogtepunt bereikte voordat de wereldwijde financiële crisis uitbrak.  

Wat duidelijk is, is dat de omvang van de deals en niet het aantal deals de oorzaak is van de waardestijging. Het aantal individuele deals steeg met 16 procent in vergelijking met de eerste helft van 2020, maar de gemiddelde dealgrootte steeg met 48 procent, van 718  miljoen dollar tot 1,1 miljard dollar. 

Technologiesector aan kop 
Het hoge niveau van dealmaking kwam over de hele linie naar voren, maar de technologiesector liep voorop in activiteit. Bij een op de drie buyout deals in de eerste helft van het jaar was een technologiebedrijf (met name in software) betrokken. Deze cijfers laten dan ook nog vaak subsectoren, zoals fintech, tech-enabled services en IT in de gezondheidszorg buiten beschouwing, die ook veel belangstelling trokken van PE-investeerders. Aangezien technologie groei betekent en groei hogere multiples, zal de neiging om in technologie te investeren de komende jaren waarschijnlijk aanhouden. 

SPACS blijven belangrijk 
De honger van de Amerikaanse markt voor SPACS kwam in april plotseling tot stilstand te midden van toegenomen toezicht door de regelgevende instanties van deze gespecialiseerde overnamevehikels. Maar zelfs als het volume van nieuwe SPAC's de rest van het jaar op een lager niveau blijft, zal de 207 miljard dollar aan SPAC IPO-kapitaal dat sinds januari 2019 is opgehaald, zijn stempel blijven drukken op het private equity-ecosysteem. Op 30 juni hadden SPAC's ‘slechts’ 49 miljard dollar uitgegeven om fusieovereenkomsten te sluiten, en nog eens 48 miljard dollar was toegezegd aan aangekondigde fusies. Dat betekent dat 419 SPAC's met 133 miljard dollar nog steeds op zoek zijn naar bedrijven om mee naar de beurs te gaan. 

>>> Lees hier het volledige rapport <<< 

Gerelateerde artikelen