Zweedse koper voor Waalwijkse luchtbehandelaar Holland Heating

Systemair is de nieuwe eigenaar van Holland Heating, de Waalwijkse luchtbehandelaar die sinds 1997 in bezit was van Carrier. Volgens Jacob Oskam, namens PhiDelphi adviseur van verkoper Carrier, was er internationaal veel belangstelling voor het bedrijf, dat uiteindelijk is verkocht aan een Zweedse partij. "Scandinavische partijen passen qua cultuur heel goed bij Nederlandse bedrijven."
PhiDelphi trad op aan de zijde van de verkopers. Het was de laatste deal van Frits Van Servellen voor PhiDelphi, die tijdens de deal over ging naar CDI Global maar "prioriteit legde bij de continuiteit in projectleiding voor de klant", aldus Servellen.

NautaDutilh droeg in de persoon van Gerard Carrière zorg voor de juridische aspecten van de deal. Namens koper Systemair waren Esther Glerum en Liesbeth de Boorder van advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals betrokken. 

 
PhiDelphi kwam via hun netwerk, DC Advisory Network, in contact met de cliént. Jacob Oskam, PhiDelphi: “Ons netwerk bestaat uit meer dan 520 corporate finance professionals in 31 kantoren in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De DC Advisory Network-partners hebben tevens geassisteerd bij het identificeren van potentiële internationale kopers en het benaderen van partijen, waaronder de uiteindelijke koper Systemair uit Zweden. De cross-border aspecten bij deze deal zijn bijzonder te noemen; zowel door Carrier dat vanuit hun EMEA hoofdkantoor in Parijs betrokken was als ook door alle internationale potentiele kopers.”
 
Systemair, genoteerd in Stockholm en aan de NASDAQ, wil met de overname van Holland Heating leidend worden in Nederland en de positie in de rest van Europa verder versterken. Dat Holland Heating (150 FTE) aan een Zweedse partij verkocht is, mag volgens Oskam geen toeval heten. “Onze ervaring is dat Scandinavische partijen qua cultuur goed bij Nederlandse partijen passen. Wij hebben in de afgelopen jaren dan ook meerdere transacties begeleid waarbij Scandinavische kopers betrokken waren. Onder andere de verkoop van Meuwissen aan Walki uit Finland, de verkoop van een 60% belang in Rune Kjeldsen & Co Drift AS uit Noorwegen aan N.V. Deli Maatschappij, de verkoop van Kendrion Automotive Metals aan Gnosjö-Gruppen uit Zweden en de verkoop van Kendrion Fastening Group aan Credelity Capital uit Zweden.”
Gerelateerde artikelen