In Duitsland zijn top M&A-advocaten de jobhoppers van deze tijd

Hoe zit het met de loyaliteit bij de top 25 beste advocatenkantoren in Duitsland? TGO Consulting deed er onderzoek naar en ontdekte de ware aard van de Duitse advocaat-partners. "In de top van de advocatuur is loyaliteit aan de club een steeds zeldzamer fenomeen."

TGO Consulting, een strategy consultancybureau voor advocatenkantoren dat opereert vanuit New York, Den Haag en Hong Kong, heeft deze maand het rapport ‘Mercenaries on the Move' uitgebracht. De TGO juristen hebben een diepgaand onderzoek van vijf jaar (2011-2016) verricht naar overstappende partners in de Duitse markt. 

Volgens Jaap Bosman, Founding Partner van TGO Consulting, is de uitkomst van het rapport als een mes dat aan twee kanten snijdt. "De bevindingen zijn uiterst interessant en kunnen moeiteloos vertaald worden naar ander markten." Volgens de onderzoekers zal het aantal overstappers in 2016 een ‘all time high’ bereiken. "Wat opvalt is dat M&A-advocaten het vaakst overstappen en dat er in de afgelopen jaren door vertrekkers een groot aantal M&A-boutiques zijn gevormd die stevig concurreren met de gevestigde kantoren," aldus Bosman. 

De vergelijking met voetballers in de Champions League is volgens Bosman geen onlogische. Binnen de Duitse M&A markt is het een uitgaan en binnenkomen van veel transfers. De voormalig strateeg van Nautadutilh en Houthoff Buruma neemt een nieuwe realiteit waar: "In de top van de advocatuur is loyaliteit aan de club een steeds zeldzamer fenomeen."

Tot slot concludeert het rapport dat met de ophanden zijnde Brexit kantoren nog harder hun best moeten doen om – binnen veranderende markten – topadvocaten binnen te halen. Voor 2017 kan de Britse economie een groeiprognose van de helft van het voorgaande jaar verwachten. 

Het rapport van TGO Consulting is hier gratis te downloaden. 

 

Gerelateerde artikelen