“Ziggo IPO is teken van vertrouwen in de markt.”

De overnameactiviteit lijkt op de weg terug te zijn. De succesvolle beursgang van Ziggo op het moment dat de financiƫle markten lijken te stabiliseren, laat volgens Jan Willem van der Staay, advocaat en partner bij Freshfields Bruckhaus Deringer, zien dat er vertrouwen in de markt is. "Timing is echter key en activiteit zal met name in een aantal specifieke sectoren zichtbaar zijn", is zijn verwachting.

Waar de tweede helft van 2011 en het begin van 2012 relatief magere dealperiodes waren, lijkt de markt de laatste weken weer aan te trekken en verwachten veel experts vanaf de zomer weer volop dealactiviteit. Van der Staay: “Toch zijn er ook doemdenkers die voor Europa een verdere verzwakking voorspellen. Het geeft al aan dat de horizon die jaren geleden nog goed te overzien was, tegenwoordig onvoorspelbaar is geworden. Natuurlijk kijken dealmakers naar hun eigen portfolio en die is in ons geval goed gevuld, maar dat is wellicht niet representatief. In de markt zien we als trend wel meer strategische deals; waarbij consolidatie of internationale expansie een rol speelt. Internationaal gebeurt er vrij veel.”

EMEA, BRIC en MINT
De internationale activiteit beperkt zich ook niet meer tot opkomende landen als China en India. Van der Staay: “Na de BRIC-landen zien we nu dat de MINT-landen – Mexico, Indonesië, Nigeria en Turkije – zich ook op de traditionele economieën richten, zoals laatst het Mexicaanse Mexichem dat Wavin overneemt. Ook Amerika is nog steeds gericht op Europa als één van de belangrijkste economieën van de wereld. Ik was zelf betrokken bij de overname van TNT door UPS; een prachtige deal die een logische fit betekent tussen twee succesvolle internationale bedrijven.”

De beursgang van Ziggo die ruim 920 miljoen euro opbracht, kan volgens Van der Staay een signaal zijn dat de economie op de weg terug is. “Ook voor de Amsterdamse beurs is het een mooie opsteker. Indien de Amsterdamse beurs zou marginaliseren, zou dat een behoorlijk negatieve invloed hebben op de standing van het Nederlandse corporate segment.” Over de afgeketste fusie tussen Euronext en Deutsche Börse zegt hij: “Dat heeft mij wel verrast. Brussel is van oudsher alert op concurrentie binnen Europa, maar zal er in de toekomst goed aan doen ook de concurrentiepositie van Europa wereldwijd meer in de gaten te houden. Het mededingingsaspect is altijd een delicaat onderdeel van transacties. In een deal halen wij onze specialisten op dat terrein er als eerste bij.”

Gerelateerde artikelen