Zet PPG AkzoNobel op vijandige wijze schaakmat?

Last modified: 20 juli 2023 12:42
Vriendelijke overnames zijn de norm in Nederland, maar de kans op vijandige overnames is altijd aanwezig. Voor het Amerikaanse PPG Industries geldt een vijandige overname van AkzoNobel als een van de twee mogelijke zetten.

'Te laag', zo bestempelde topman Ton Büchner van AkzoNobel het laatste bod van 29 miljard dollar van uitdager PPG. Of dat de ware reden van de afwijzing is, valt te bezien. De verwoede overnamepoging komt vooral als ongewenst, zoals diverse stakehold

ers – van ongeruste werknemers en zichtbare bestuurders tot haast activistische politici – al meermaals hebben laten doorschemeren.  

Voor PPG behoort een vijandige overname dezer dagen tot een serieuze mogelijkheid, zeker nu de Ondernemingskamer AkzoNobel in het gelijk heeft gesteld in de rechtszaak tegen het activistische hedgefonds Elliot Management. Het aanblijven van de halsstarrige president-commissaris Burgmans is ook voor PPG een tegenvaller. Hij was immers degene die zich als commissaris – gebruikelijk of niet – en public het meest tegen een samensmelting met jager PPG verzet. 

Mocht PPG actie willen ondernemen, dan is de nodige haast geboden. Op 1 juni (morgen) verstrijkt namelijk de deadline voor het indienen van het voorlopig finale bod, dat buiten het bestuur van Akzo om zal gaan en rechtstreeks de aandeelhouders benadert om stukken van het bedrijf over te nemen. Lukt dat niet, dan neemt PPG net als Kraft Heinz in de overnamestrijd met Unilever minimaal zes maanden plaats in de wachtkamer. 

Vriendelijke overname
Bij het doen van een vijandige overname zal PPG juridisch gezien geen grote obstakels tegenkomen. Toch is een vriendelijke overname – waarbij twee bedrijven met elkaar rond de tafel zitten en naar alle tevredenheid van de betrokken partijen een akkoord bereiken – in Nederland een stuk gangbaarder. 

De bieder krijgt bij een vriendelijke bod toestemming van het bestuur om in de luwte een boekenonderzoek uit te voeren en ontvangt de overnemende partij ook een aanbeveling ten aanzien van de aandeelhouders, in deze kwestie zijn dat de eigenaren van Akzo. Zo kan er in alle rust aan een overname gewerkt worden, zonder dat bepaalde stakeholders, zoals de werknemers, de dupe worden van onrust brengende overnameperikelen. 


Telecommiljardair Carlos Slim 

Fairness Opinion
Nadeel van een vijandige overname is de geringe kans van slagen. Logisch ook, want niet iedereen betuigt steun aan een ongewenste transactie waardoor het meer tijd en moeite kost om een prooi binnen te halen. Dat ondervond telecomtycoon Carlos Slim van het Mexicaanse América Móvil aan den lijve, toen hij drie jaar geleden KPN wilde overnemen en op fel verzet van het bestuur en De Stichting Preferente Aandelen stuitte. Ook een zogeheten fairness opinion van het bestuur van KPN richting de aandeelhouders over de prijs ontbrak. De beschermingsmuren van het Nederlandse telecombedrijf bleken hoog genoeg om een vijandig overname van 7,2 miljard euro af te wenden. 

Een andere vijandige overnamepoging kreeg onlangs wél een succesvol vervolg. Na maandenlang getouwtrek wist verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) directe concurrent Delta Lloyd in te lijven. Hoewel hij een eerder bod 'te laag' vond, noemde Delta Lloyd-topman Hans van der Noordaa het samengaan met NN niet veel later in 'het beste belang' van alle betrokkenen en ging hij akkoord met een niet veel hoger bod (5,40 euro per aandeel in plaats van 5,30). De transactie werd vorige maand afgerond voor een totaal bedrag van 2,5 miljard euro en per 1 juni behoort de naam Delta Lloyd tot de verleden tijd.


Voormalig topman Hans van der Noordaa van Delta Lloyd

Geen respijt
De kans dat PPG AkzoNobel op vijandige wijze overneemt is dus zeker aanwezig. Maar zoals eerder gezegd dringt de tijd. Dient PPG vandaag of morgen een officieel bod in en dit wordt afgewezen, dan zal het langer duren voordat het Amerikaanse verfconcern een nieuw bod mag uitbrengen. Een biedingsbericht op het laatste moment indienen zorgt immers voor meer vertraging, bovenop de eerder genoemde zes maanden. 

De Amerikanen kunnen er ook voor kiezen om zich nu terug te trekken en te besluiten over een half jaar weer een poging te wagen. Verschillende interne bronnen melden dat kansenverhouding fifty-fifty is. PPG heeft geen respijt van AFM gekregen, protest aantekenen bij het College van Beroep, de hoogste bestuursrechter in Nederland voor het bedrijfsleven, tegen dit besluit, zal nog meer tijd kosten. 

Lees ook:
PPG krijgt geen extra tijd voor biedingsbericht van AFM
Elliott in Ondernemingskamer onderuit tegen AkzoNobel
PPG-topman blijft strijdvaardig over samengaan
Dit zijn de litigationkanonnen in zaak Elliott vs AkzoNobel

 

Related articles