Zelf vrijheid durven creëren

Onlangs werd de aftrap gegeven Young M&A Community, het netwerk waar jonge M&A-professionals kennis en ervaring kunnen uitwisselen. De komende maanden verschijnt er op Mena.nl een interviewserie waarin jonge talenten hun kijk op de toekomst van het vak geven. Met welke innovaties krijgt het vakgebied te maken? Werkt deze generaties andere dan oudere M&A-ers? Hoe kijken zij aan tegen leiderschap?


De eerste die aan het woord komt is Niels Jonker. Als Director Acquisition Finance Mid-Market werkte hij het afgelopen jaar aan tientallen deals en ging hij met de felbegeerde Young Talent Award aan de haal. Daarnaast stampte hij met vrienden escaperoom escapist.nl uit de grond. “Ik ben gewoon niet zo goed in stilzitten”.

Was het een grote verrassing om de Young Talent Award te winnen?

“Ja. Mijn pitch ging prima, maar de discussie met 20 man was best lastig. Tussen alle haantjes kon ik met moeite twee dingen zeggen.”

In de voordracht voor de award werd je door collega Jacco Rolvink geprezen voor de manier waarop je je rol als dealcaptain invult. Hoe kijk je tegen leiderschap aan?
“Onze afdeling is niet hiërarchisch, al moet je ook zelf vrijheid durven creëren. Zo loop ik niet altijd in pak. Als daar opmerkingen over komen moet je sterk in je schoenen staan. Bij deals geef ik vaak leiding aan een team van 3 tot 4 mensen. Mijn manager kijkt hierbij niet constant over mijn schouder. Zelf geloof ik ook dat leiding geven vooral een kwestie van ruimte gunnen is. Mensen ontwikkelen zich sneller als ze niet strak in het gareel zitten. In een dealgedreven omgeving zijn er stevige pieken in de werkdruk. Bij het samenstellen van een team hou ik goed in gaten wie welke belasting kan hebben, maar vaak kristalliseert dat zichzelf uit.”


Lange werkdagen en een hoge werkdruk. Gaat dat ooit veranderen in de M&A-wereld?

“Je moet soms nou eenmaal werken. Bij Rabobank krijg ik bijvoorbeeld ook de ruimte om thuis te werken. Zo kan ik soms op vrijdag ook tijd besteden aan mijn zoon of de escaperoom. Daar tegenover staat wel dat ik op zaterdag soms ook een paar uurtjes werk. Sectorbreed is die flexibiliteit nog niet de standaard. Aan de onderhandelingstafel zullen mensen niet snel laten blijken dat ze ook tijd in andere zaken steken, dat is ergens wel jammer.”


Waar ben je trots op binnen je eigen werk?
“In algemene zin dat ik het werk met zoveel plezier doe en dat ik op kantoor dezelfde persoon kan zijn als thuis. Daarnaast vind ik het gaaf dat ik bij Rabo meer doe dan alleen M&A. Zo ben ik voor mooie projecten op het gebied van voedsel en landbouw in Oeganda geweest. Over een paar maanden vertrek ik voor korte tijd naar Bolivia, waar we een partnerbank helpen met het opzetten van basale bancaire producten."


Waar staat dit Young Talent over 10 jaar?

"(Lachend) Dan heb ik een Escaperoom-imperium. Nee, eerlijk gezegd sta ik daar te weinig bij stil. Je wordt geleefd door de dag. Een bredere visie ontwikkelen is iets waar ik mee bezig ben, want deals draaien lukt inmiddels wel. Daarom lees ik veel en praat ik met veel mensen. Een logische volgende stap zou een managementrol kunnen zijn."



Over brede visie gesproken. Gaat de blockchain de M&A-wereld opschudden?

“In de M&A-wereld draait het veel om persoonlijk contact en vertrouwen, dat zie ik niet veranderen. Dat smart contracts bepaalde diensten die door notarissen en advocaten worden aangeboden gemakkelijker maken kan ik mij voorstellen. Bij de banken voorzie ik voornamelijk invloed op het betalingsverkeer. Naar de exacte invloed van de blockchaintechnologie kun je alleen maar gissen. Maar ik ben er van overtuigd dat de impact groot zal zijn op onze huidige manier van zakendoen.”

 

Gerelateerde artikelen