Vergoedingen zakenbankiers onderuit in 2016 door kapitaalmarkten

Zakenbankiers hebben in 2016 de vergoedingen voor hun diensten stevig zien dalen. Dat blijkt uit data van Thomson Reuters. De fees die zakenbankiers vragen voor hun diensten zijn gedaald met zeven procent ten opzichte van 2015. Bankiers actief op de kapitaalmarkten haalden wereldwijd 23 procent minder fees binnen.

In het onderzoek zijn de inkomsten van zakenbankiers wereldwijd meegenomen. Dit zijn onder andere M&A-bankiers, bankiers die schuldfinanciering regelen (DCM) en bankiers die beurstransacties begeleiden (ECM). De scherpste dalingen in fees vonden plaats in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In Zuid-Europa kelderden de fees van zakenbankiers over alle disciplines met 20 procent. Reuters noemt de nasleep van de crisis in 2008 als voornaamste reden. 

J.P.Morgan sleept meeste fees binnen
De Amerikaanse zakenbank J.P.Morgan zag zijn fees met vijf procent dalen, maar is wel de best betaalde zakenbank wereldwijd. In Europa, het Midden-Oosten en Latijns Amerika staat de bank op de eerste plaats, met Goldman Sachs op plaats twee.

De boetieks (zakenbanken die adviseren, maar niet financieren) trekken zich niets aan van de neerwaardse trend. Evercore, Lazard en Rothschild hebben tien procent meer aan fees binnengesleept.

De schuldfinanciering was in 2016 een groeimarkt voor banken. In totaal onderschreven banken aan 24,8 miljard US dollar aan schuldfinanciering. Zes procent meer dan in 2015.

In Rusland schoot het totaal aan vergoedingen voor zakenbanken met 51 procent omhoog tot 348 miljoen US dollar. In China viel meer te halen. Daar werd 10 miljard Amerikaanse dollar uitbetaald aan zakenbanken.

Gerelateerde artikelen