Young Talent Sjoerd Kamerbeek Van Doorne ‘Het heeft nut om niet alleen aan financiële waarde te denken’

Sjoerd Kamerbeek is exponent van een nieuwe generatie legal professionals. De 28-jarige advocaat medewerker bij Van Doorne heeft zich gespecialiseerd in sociaal ondernemerschap. “Die markt is in opkomst. Het oude adagium ‘winst is het enige dat telt’ gaat langzaam over boord.”
Sjoerd Kamerbeek is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>  
 
“Er komen steeds meer ondernemers die anders willen ondernemen. Het gaat niet meer alleen om financiële winst. Ze willen ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. De belangstelling groeit. Ook bij ons op kantoor. Als ik een boekenonderzoek uitzet voor zulke ondernemingen, staan collega’s bij wijze te springen om de klus te mogen doen.”
 
Ambitie 
“In de afgelopen jaren ben ik uitgegroeid tot een van de specialisten op het gebied van social entrepreneurship en impact investing, Daar wil ik mij op gaan richten en mijn eigen praktijk verder uitbouwen. Zo kan ik een betere sparringpartner voor de cliënten zijn waar ik het meeste feeling bij heb. Ik begrijp waar ze tegenaan lopen. Vaak komen zaken in deze sector niet van de grond vanwege traditionele structuren. Als advocaat moet je dan meedenken om daar verandering in te brengen en innovatieve oplossingen adviseren. Je wordt een advocaat die alleen nog maar in oplossingen denkt.”
 
Deals
“Voor ABN Amro heb ik de investering geregeld in een bedrijf dat ratings uitgeeft aan lokale Afrikaanse boeren. Er zit veel geld bij banken in Afrika, maar ze kunnen geen verschil maken tussen een goede en een slechte boer. Daardoor komt de geldstroom niet op gang. Het was een Nederlandse deal met een bedrijf dat alleen maar werkt in Afrika. Je krijgt dus te maken met allerlei facetten van het internationale recht. De acquisitie van kippenslachter Meyn door investeerder Warren Buffet is een megadeal waaraan ik heb meegewerkt. Natuurlijk was het een mooie uitdaging. Het spelniveau lag heel hoog, maar het ging allemaal heel formeel. Ik miste de passie van het social entrepreneurship. Die ondernemers willen iets veranderen en bezitten een enorme drive. Ze hebben echter niet de professionele tools en dat betekent dat je als jurist een belangrijkere rol kunt spelen.”
 
Cliënten 
“De markt is sterk in ontwikkeling gekomen. De dealflow is goed. Toch zijn we nog niet zo ver als in Engeland en Amerika. Daarom heb ik samen met de Universiteit van Utrecht een onderzoekscentrum opgezet. Dat had een aanzuigende werking op allerlei andere marktpartijen die erin geïnteresseerd waren en zo kwam ik met mogelijke cliënten in contact. Mond-op-mondreclame is daarbij erg belangrijk. Inmiddels spreken wij al met de Universiteit Utrecht over de oprichting van een speciale leerstoel voor social entrepreneurship.” 
 
Social entrepreneurship
“Sociaal ondernemerschap en duurzaam ondernemen worden steeds belangrijker. De financiële wereld zou zich daar meer rekenschap van kunnen geven. Het heeft nut om niet alleen aan financiële waarde te denken. Maatschappelijke waarde wordt steeds belangrijker en daar kun je ook in grote deals je voordeel mee doen. In de traditionele investormarkt is de dealflow beperkt en ook de financiering in traditionele bedrijven komt nog steeds moeilijk los. Terwijl er juist een grote markt aan het ontstaan is voor investeringen met een breder doel dan alleen financieel gewin. Ook grote spelers betreden die markt. Er gaat een positieve vibe vanuit. Denk aan Tony Chocolonely, een cliënt. Die laat zien dat je financieel rendement kunt combineren met maatschappelijk gewin.”
 
Sjoerd Kamerbeek is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>   
 
Gerelateerde artikelen