Young talent Rogier van Mazijk, Leonardo & Co: “Bij kleine deals ook rekening houden met Aziatische investeerders”

Wat waren de trends in M&A-land in 2015? Welke ontwikkelingen maakte de Nederlandse markt door? En wat kunnen we verwachten van 2016? Wij hebben de 13 genomineerden voor de Young Talent Award, die tijdens de M&A Awards op 10 december worden uitgereikt, gevraagd om hun visie te delen. Rogier van Mazijk van Leonardo & Co stelt dat we met een sterke M&A-pijplijn 2016 ingaan.
Aan welke fusies en/of overnames heeft u het afgelopen jaar gewerkt?
In het afgelopen jaar ben ik betrokken geweest bij twee transacties die succesvol & disclosed zijn. De overname van Nea International door OFA Bamberg van het beursgenoteerde Macintosh. Hierbij adviseerde ik de verkopende partij. Daarnaast heb ik Ballast Nedam geadviseerd bij het overnamebod door het Turkse Renaissance Construction. 
Wat waren voor u de bijzonderheden?
Opvallend was dat de Europese en Nederlandse M&A-activiteit weer terug is op een niveau van voor de crisis, waarbij de macro-economische crisis (Europese staatsschuldencrisis en in het bijzonder Griekenland) weinig impact leek te hebben. Het is waarschijnlijk dat de sterke balansen van corporates, PE dry powder en goedkope schuld daar veel mee te maken hebben
Tevens viel het op dat herstructureringen en faillissementen eigenlijk onverminderd bleven aanhouden op de Nederlandse markt, met in het oog springende voorbeelden van Imtech, Etam, Schoenenreus (en enkele andere sizeable traditionele retailers) maar ook lopende out of court financial restructurings. Het aantal distressed loans en het aantal faillisementen neemt dan wel elk jaar af sinds 2008, maar er blijft groot aanbod van restructuring case. Noemenswaardig waren ook de vijandige biedingen, die niet gebruikelijke zijn in Nederlandse setting, zoals Boskalis-Fugro en Teva-Mylan.
Hoe heeft u het afgelopen jaar ervaren?
Het was een bewogen jaar met een hoge M&A-activiteit. De activiteit was vergelijkbaar met de niveaus van ‘06/07 en werd gedreven door goedkope schuld en veel geld in de markt. Persoonlijk zag ik veel activiteit in de consumer/ retailsector. Retail ook gedreven door disruptive ontwikkelingen (verdwijnen van de high street) resulterend in consolidatieslagen en distressed assets. Daarnaast was de groei van buitenlandse activiteit op de Nederlandse markt opmerkelijk en dan voornamelijk de aanwezigheid van investeerders uit Azië en het Midden-Oosten, zelfs op kleinere deals (<100m). Als M&A advisor moet je tegenwoordig rekening houden met US en Aziatische investeerders zelfs op de kleinste deals. Search naar yield blijft resulteren in hoge waarderingen (M&A en ECM). De vraag blijft echter of de hoge multiples op enkele mid market 2015 deals te rechtvaardigen zijn? Ook in het licht van mogelijke renteverhogingen. Een enkeling ziet een bubble, maar Europa trade nog steeds op een forse price/ earnings discount vergeleken met de VS.
Wat verwacht u voor de markt in 2016?
We gaan met sterke M&A-pijplijn 2016 in. Waarderingen blijven hoog met voldoende PE exits en beursgangen. In sommige industrieën lijkt nog wat consolidatie te verwachten (gezondheidszorg, uitzendbureaus, brick & mortar retail, wellicht O&G services). Waarschijnlijk zal verdere internationalisatie bij deals aanhouden. Ook zien we, voor Nederlandse begrippen, steeds meer exotische financieringsvormen. Op macro-economisch gebied zal de rente een keer omhoog moeten. De effecten vallen nog te bezien, maar kunnen zeer significant zijn. Van de olieprijs hoeven we in 2016 niet veel te verwachten.
 
– Bekijk de volledige nominatiepitch van Rogier van Mazijk
– Stem hier op uw favoriete kandidaat voor de Young Talent Award 
– Ontmoet Rogier op het galafeest van de M&A Awards 
 
Gerelateerde artikelen