Young Talent Reinout Bautz Baker & McKenzie ‘Vrienden van nu zijn de ‘decision-makers’ van morgen’

De 29-jarige advocaat Reinout Bautz is in korte tijd uitgegroeid tot een drijvende kracht binnen de corporate M&A praktijk van Baker & McKenzie. Een van zijn sterkste punten is, naast zijn juridische vaardigheden, het contact dat hij met cliënten opbouwt. “Ik netwerk niet om het netwerken”, zegt hij daarover.
Reinout Bautz is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>  
 
“Het helpen van cliënten en het leggen van contacten vind ik leuk. Door mensen adequaat bij te staan, kun je goede contacten leggen waar je in de toekomst wat aan hebt. De vrienden van nu zijn de ‘decision-makers’ van morgen.”
 
Ambitie 
“Ik heb me voorgenomen om hoog in te zetten. Ik wil de beste worden in mijn vakgebied Ondernemingsrecht met de focus op klassiek M&A. Ik wil hiermee graag de top bereiken. Als je zegt dat je de beste wilt worden, is het logisch dat je op den duur ambieert om partner te worden. Ik wil in een internationale omgeving werken en dat kan bij uitstek bij Baker & McKenzie.”
 
Cliënt 
“Het gaat mij goed af om cliënten aan te brengen. De Commonland Foundation is al sinds lange tijd een cliënt. De stichting herstelt wereldwijd ecosystemen op grote schaal volgens het door hen ontwikkelde ‘4 Returns from landscape restoration’-model. We hebben veel energie gestoken in het warm houden van de contacten tijdens de opstartfase en dat werpt nu zijn vruchten af. Wij doen het juridische werk voor de stichting. Het internationale karakter van Baker & McKenzie komt daarbij uitstekend van pas. Als er bijvoorbeeld zaken gedaan moeten worden in Zuid-Afrika kunnen we hen bij ons kantoor in dat land introduceren.”
 
Deals
De zaak die oud-voetballers van Ajax aanspanden tegen het bedrijf Ajax was één van mijn eerste deals. Het was enorm spannend omdat de kwestie flink in de belangstelling stond. Ik was pas een jaar aan het werk en vervulde reeds een belangrijke rol in de zaak. We werkten met een groot team van verschillende specialismen om de belangen van de voetballers zo goed als mogelijk te verdedigen. Mooi was dat het proces liep zoals we van te voren hadden verwacht en dat de rechters dit ook zo zagen. Het was leuk om de voetballers in voor hun bekende termen, zoals ‘nu de aanval kiezen’ en ‘de schijnbeweging’, uit te leggen hoe het probleem ondernemingsrechtelijk in elkaar stak. Verder was ik betrokken bij de vijandige overname van Fairstar door Dockwise. Ook deze zaak is in de media breed uitgemeten. Er moest onder hoge druk veel gebeuren. Recentelijk heb ik LUKOIL bij meerdere transacties begeleid bij de toetreding tot de Nederlandse markt. Zulke projecten stellen mij in staat een goede relatie op te bouwen met de klant.”
 
Inhoud
“Mijn generatie is meer opgegroeid met soft skills en daardoor benaderen we zaken soms anders. Voor veel ‘oudere’ professionals is dat soms wennen. Die zijn gewend zich voornamelijk te focussen op de inhoud. Wij kijken vaker naar de zaken er omheen. Natuurlijk moet je feilloos zijn als het om inhoud gaat, maar dat is niet het enige waar je vakmanschap van afhangt. Je moet je integer door de organisatie bewegen en het is ook goed om je af te vragen of je inderdaad alles wel zo goed doet als je denkt. Dat moet je ook vragen aan je collega’s in je team. Daarnaast moet je dicht bij je cliënt proberen te staan. Een cliënt wil gewoon antwoord op zijn vraag. Adviezen moet je daar op afstemmen. Haal alle ruis eruit.”
 
Reinout Bautz is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>
 
Gerelateerde artikelen