Young Talent Loyens & Loeff Antoinette van der Hauw ‘Je moet de situatie kunnen inschatten’

Antoinette van der Hauw is een van de jonge talenten van Loyens & Loeff. De 29-jarige advocaat heeft al heel wat deals achter haar naam staan en blijft zich ontwikkelen. “Je moet je werk leuk vinden. Daardoor blijf je enthousiast”, zegt ze. “Ik kan vaak niet wachten om weer aan een nieuwe transactie te beginnen.”
Antoinette van der Hauw is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>> 
 
“Het leuke van M&A is dat je steeds met veel belangen te maken hebt. Ik ben vaak betrokken bij private equity-transacties. Juist dan moet je rekening houden met de belangen van veel partijen. Als advocaat ben je ingehuurd vanwege je juridische kennis, die heb je natuurlijk in huis. Maar je moet ook het bedrijf en de markt goed kennen. Daarnaast is het ook mensenwerk. Je moet de situatie kunnen inschatten en aanvoelen. Dat is belangrijk voor het proces. Zeker bij het voeren van onderhandelingen.” 
Eerlijk
“Een koper bijstaan wil niet zeggen dat je de transactie ook moet doen. De partij heeft een bepaald beeld bij een target en dat moet wel kloppen. Als bijvoorbeeld uit het boekenonderzoek blijkt dat het beeld niet klopt, moet je eerlijk kunnen zeggen dat het beter is om de transactie niet te doen. Je kunt voorstellen om te zoeken naar een andere manier om het target toch in handen te krijgen. Ondersteun je de verkoper, dan probeer je voor die partij een mooie deal te maken. Er spelen dan diverse belangen op verschillende niveaus en daar moet je als jurist rekening mee houden. Ik vind het werken voor koper of verkoper beide interessant. Elke transactie is weer anders.”
Deals
“Er is niet echt één deal die er bij mij uitspringt. De diversiteit aan transacties maakt dat ik enthousiast ben en blijf over mijn werk. Vorig jaar assisteerde ik Ampelmann en de aandeelhouders bij de verkoop van het bedrijf aan IK Investment Partners. Dat was echt mijn deal. Ik was er van begin tot eind bij betrokken en heb het hele traject meegemaakt. 2014 was een druk jaar. Met mijn team hebben we al veel deals afgerond. Zo was ik betrokken bij de verkoop van Iddink. Ik vertegenwoordigde de verkopende aandeelhouders, zoals Rabo Capital. Ook deze deal heb ik vanaf het begin begeleid.” 
 
Zelfstandig
“Ik ben nu al zelfstandig bij veel transacties betrokken. Dat komt door het vertrouwen dat Loyens & Loeff in mij stelt. Daar ben ik blij mee. Ik doe veel ervaring op en daardoor kan ik het straks echt helemaal zelf. In eerste instantie kijk je natuurlijk naar je mentor, maar gaandeweg voeg je daar eigen elementen en inzichten aan toe. Ik merk nu al dat ik mijn eigen stijl ontwikkel. Daarvoor kijk ik ook hoe een wederpartij werkt. Dat is vaak heel leerzaam. Ik moet zorgen dat ik bij zo veel mogelijk zaken betrokken ben. Het gaat nu vooral om de transactie-ervaring. Mijn juridische kennis zit wel goed. Maar ik blijf me ook daarin ontwikkelen. In het afgelopen jaar heb ik de Grotius specialisatieopleiding Fusies en Overnames succesvol afgerond.”
 
Ambitie 
“Ik wil een gevestigde naam binnen de advocatuur worden. Cliënten moeten er bij mij vanuit kunnen gaan dat ik het voor hen beste resultaat in een transactie kan behalen. Mooi zou zijn als ik binnen Loyens en Loeff een praktijk kan hebben met mijn eigen cliënten. Het is een heel professioneel kantoor met verschillende rechtsgebieden. Daarom is het de juiste omgeving voor mij.”
 
Antoinette van der Hauw is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>
 
Gerelateerde artikelen