Young Talent Koen Bos Baker & McKenzie ‘Als kandidaat-notaris ben ik de vreemde eend in de bijt’

Koen Bos is een van de jonge toptalenten van Baker & McKenzie. Cliënten en kantoorgenoten lopen met hem weg, want met de 29-jarige Bos is het prettig werken. Vooral zijn juridische kennis wordt geprezen. En dat de kandidaat-notaris een gezonde dosis humor meebrengt, is ook nog mooi meegenomen.
Koen Bos is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>  
 
“Humor is belangrijk. Maar je moet er goed mee om kunnen gaan. Op de werkvloer met collega’s kun je wel een grap maken, maar bij cliënten ga ik daar toch iets voorzichtiger mee om. Ik ben eigenlijk iemand die eerst de kat uit de boom kijkt. Humor is daarna wel een goed middel om de band met een cliënt te versterken.”
 
Deals 
“Een van de eerste deals waar ik veel voor heb gedaan was de overname van Dexcom Holdings door BAS Group. De deal speelde in de zomerperiode van 2011. Meestal is de zomer wat rustiger, maar toen hebben we flink gewerkt. Dit voorjaar hebben we Triacta geholpen bij het nemen van een meerderheidsbelang in het kinderkledingmerk Vingino. Ik was eindverantwoordelijk voor het notariële gedeelte, heb het notariële team in deze zaak aangestuurd en heb als waarnemer van de notaris de akte gepasseerd. Dat was voor mij erg leuk om te doen. Het was een echte Nederlandse deal en dat betekende dat je heel direct kon schakelen met alle betrokken partijen. Daarentegen doen we vaak internationale deals, die regelmatig zeer complex zijn. Zoals de overname van Artic Russia B.V. Het betrof indirect de aankoop van een aantal Russische gasconcessies, waardoor er miljarden gemoeid waren met deze transactie. Omdat er van twee partijen werd gekocht, bestond de deal uit twee delen die ook nog eens door elkaar liepen. Voor mij, samen met mijn Russische en Engelse collega’s, was het een uitdaging om het hele project juridisch te laten kloppen.”
 
Notaris
“Vaak is het zo dat een notaris pas aanschuift als de deal is uitonderhandeld. Je wordt dan gevraagd om bijvoorbeeld (alleen) de levering van de aandelen te effectueren. Bij Baker & McKenzie gaat dat iets anders. Als kandidaat-notaris ben ik vaak al eerder bij een deal betrokken. Door vroeg samen te werken met advocaten, kun je een deal soepeler laten verlopen. Pijnpunten kan je eerder signaleren, waardoor ze eerder opgepakt kunnen worden.”
  
Ambitie
Ik wil graag doorgroeien binnen Baker & McKenzie. Daarnaast wil ik mezelf persoonlijk blijven ontwikkelen en in een bepaald vakgebied nog sterker worden. Door ‘mijn’ focus en de samenwerking met onze M&A advocaten doe ik ook veel meer M&A-ervaring op dan gemiddeld. Ik ben misschien wel een vreemde eend in de bijt bij de M&A Young Talent Awards, maar juist omdat ik vroeg bij deals word betrokken, kan ik me in het M&A-vakgebied goed staande houden. 
 
Netwerken
Het is beter om via-via ergens te komen dan zelf de boer op te gaan. Voor mij is het daarom belangrijk om een goede band op te bouwen met bestaande cliënten. Als je fijn hebt gewerkt met een cliënt, en je weet dat die ook tevreden is, dan kun je vragen of hij je bij iemand in zijn netwerk wil introduceren. Bij ons kantoor is het belangrijk dat je je ook intern laat gelden. Niet alleen je netwerk binnen ons Amsterdamse kantoor is belangrijk, maar ook je wereldwijde Baker & McKenzie netwerk. Uiteindelijk krijg je in zo’n grote organisatie toch veel referenties vanuit het netwerk.”
 
Koen Bos is genomineerd in de categorie Best Young Talent. Bekijk alle genomineerden en stem direct op uw favoriet >>>   
 
Gerelateerde artikelen